Jelita są fascynującym i niezwykle inteligentnym organem, który ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Żyjące w nich szczepy pożytecznych bakterii sterują pracą układu odpornościowego, oddziałują na układ nerwowy i emocje, produkują enzymy, witaminy, walczą z alergiami i kontrolują utrzymanie przez nas prawidłowej wagi.
Dzięki mieszkańcom jelit czerpiemy z jedzenia to, co wartościowe. Stres, pośpiech, zbyt mało snu, smog i przetworzone jedzenie zaburzają równowagę w jelitach. Kiedy tak się dzieje, jelita wysyłają nam sygnały, jednak nie zawsze potrafimy je odczytać. Warto zatem jak najwięcej wiedzieć o bogatym życiu naszych jelit, by w porę usłyszeć to, co próbują nam powiedzieć. Z tej książki dowiesz się także, jak pomóc jelitom – znajdziesz w niej przykładowe menu i przepisy na potrawy, które wspierają jelita i pomagają w kłopotach z układem pokarmowym. Dzięki temu może się okazać, że droga do zdrowia wcale nie jest taka kręta.
Z książki dowiesz się między innymi:
- Co najbardziej szkodzi jelitom
- Jak wspierać mikrobiotę
- Jak radzić sobie ze stanem zapalnym jelit
- Kiedy warto zrezygnować z glutenu
- Jakie są symptomy zespołu jelita drażliwego
- Jak rozpoznać problemy z SIBO
- Czym objawia się kandydoza
A także znajdziesz przykładowe jadłospisy, pomocne w walce z poszczególnymi dolegliwościami ze strony jelit.
Joanna Zielewska. Dietetyczka i psychodietetyczka z wieloletnim doświadczeniem. Specjalizuje się w terapiach indywidualnych dla osób ze schorzeniami dietozależnymi, w tym tak powszechnymi dziś zaburzeniami mikrobioty jelitowej. Prowadzi warsztaty edukacyjne dla dzieci, spotkania ze słuchaczami uniwersytetów otwartych i czytelnikami zainteresowanymi zdrowym odżywianiem. Dziennikarka i autorka wielu książek poświęconych tematyce zdrowotnej oraz żywieniowej, m.in. Glukozowy zawrót głowy, Insulinooporność, Dieta DASH na nadciśnienie, a także bestsellerowych poradników Dieta do pudełka oraz 28 dni na talerzu.
Szczególne miejsce w mojej pracy zajmuje dietetyka endokrynologiczna, czyli wpływ diety na równowagę hormonalną, a także dietetyczne wspieranie leczenia chorób z tym związanych. Jestem entuzjastką medycyny kulinarnej, którą staram się popularyzować, ponieważ dzięki niej uczymy się odpowiednio dbać o swój dobrostan.
„Jelita - kręta droga do zdrowia. Prosty sposób na lepsze życie” poradnik Joanny Zielewskiej dostępny w najlepszych sieciach księgarskich i księgarniach stacjonarnych oraz internetowych, w tym na vivelo.pl, jak też w wersji e-book m.in. na empik, virtualo, woblink.pl, legimi.pl, publio.pl, ebookpoint.pl. Premiera 26 marca.