Czerwiec, nalewkowy pochód rozpoczyna kwaskowy agrest, by szybko ustąpić miejsca cudownie jędrnym, słodkim owocom czereśni. A potem następuje wysyp czarnych porzeczek. Nie wolno zapomnieć o wyprawie do lasu po zarumienione czerwcowym słońcem poziomki. Czas na nalewki.
Anna Szubińska przygotowania nalewek uczyła się od dziadka, który twierdził, że wszystko smakuje wyśmienicie, jeśli wkładamy w to serce. Kierując się tą maksymą, dziś sama eksperymentuje z potrawami i trunkami, zwłaszcza tymi na bazie kwiatów, które uwielbia. W książce "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" zebrała ponad setkę prostych i wspaniałych przepisów.
W książce przekonuje, że nalewki są wyjątkowo łatwe do samodzielnego przygotowania. Nie wymagają bowiem precyzji w doborze i odmierzaniu składników. Kiedy pozna się zasady, można do woli eksperymentować, do czego gorąco zachęca.
Właśnie na gorące dni idealna będzie orzeźwiająca i prozdrowotna i nalewka miętowa. Miętówka to esencja świeżości, dlatego w upały znakomicie sprawdza się jako dodatek do letnich koktajli. Wypita po posiłku wspiera proces trawienia i eliminuje problemy żołądkowe.
Przygotuj:
- 2 szklanki spirytusu 70 proc.
- 2 szklanki wody
- 5 gałązek świeżej mięty pieprzowej
- 2 łyżki cukru
- jedną cytrynę
oraz
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
Wykonanie:
Cytrynę sparz i osusz, obierz cienko skórkę. Włóż listki mięty oraz skórkę z cytryny do słoja. Z cukru i wody ugotuj syrop, odstaw do ostygnięcia, wymieszaj ze spirytusem i wlej do słoja odstaw na 10 dni w ciepłe, nasłonecznione miejsce, codziennie wstrząsaj słojem. Następnie przefiltruj, rozlej do butelek i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 3 miesiące.
Książka "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" Anny Szubińskiej (wydanie drugie, poprawione) dostępna w najlepszych sieciach księgarskich i księgarniach stacjonarnych oraz internetowych, w tym na www.wiemiwybieram.pl, jak też w wersji e-book m.in. na woblink.pl, legimi.pl, publio.pl, ebookpoint.pl.