Nalewki można przygotować o każdej porze roku. Gdy nie ma pod ręką dojrzałych, lokalnych produktów, warto sięgać po owoce suszone, orzechy i cytrusy. Te ostatnie zachwycają słodyczą zimą, kiedy polskie sady i ogrody odpoczywają. Nie zapominajmy również o ziołach – nadają się do wytwarzania nalewek leczniczych, nie tylko w świeżej postaci. Znakomite są także dostępne na okrągło zioła suszone.
Nalewki owocowe są łatwe, żeby nie powiedzieć banalne, do samodzielnego zrobienia. Nie wymagają precyzji w doborze i odmierzaniu składników. Kiedy pozna się podstawowe zasady, można eksperymentować z produktami, proporcjami, uzyskując coraz ciekawsze smaki i aromaty. Nalewki wymagają wyłącznie cierpliwości. Jeśli chcemy cieszyć się wspaniałym, głębokim smakiem trunku, musimy dać mu czas, by dojrzał. Niekiedy wystarczą 3 miesiące, z reguły nalewka powinna leżakować minimum pół roku. Są i takie, na które trzeba poczekać ponad rok, ale warto.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Kwiatowa, deserowa, prozdrowotna. Łagodna w smaku, z delikatnym kwiatowym aromatem, a do tego działa przeciwzapalnie. Znakomicie sprawdza się w roli dodatku do koktajli, wzbogacając je o nowe nuty smakowe.
Przygotuj:
- 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- 2 duże cytryny
- 3 limonki
Oraz:
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
Wykonanie:
Z wody i cukru przygotuj syrop, odstaw do ostygnięcia. Cytryny pokrój w plastry. Kwiaty ułóż w słoju, przekładając je plasterkami cytryny, zalej wystudzony syropem. Słój przykryj gazą i odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce na tydzień. Po tygodniu przecedź zawartość słoja przez sito. Płyn wymieszaj z sokiem wyciśniętym z trzech limonek i spirytusem. Szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciemne miejsce. Od czasu do czasu wstrząśnij. Po miesiącu przefiltruj trunek, rozlej do butelek i zakorkuj. Odstaw na co najmniej miesiąc w chłodne i ciemne miejsce. A potem delektuj się smakiem.
"Nalewki. Natura zamknięta w butelce" Anny Szubińskiej dostępna w najlepszych sieciach księgarskich i księgarniach stacjonarnych oraz internetowych, w tym na www.wiemiwybieram.pl, jak też w wersji e-book m.in. na woblink.pl, legimi.pl, publio.pl, ebookpoint.pl.