Święta zbliżają się wielkimi krokami. Nadszedł więc czas, by skomponować uroczyste menu. Niech przy wspólnym stole znajdzie się miejsce dla każdego, by wszyscy – bez wyjątku – mogli delektować się świątecznymi specjałami. Z Lidlem przygotujemy potrawy w każdej możliwej wersji, również wegańskiej.
W sklepach Lidl Polska znajdziemy szeroki wybór produktów na bazie roślin, warzyw czy owoców. Bez problemu możemy zatem przygotować zarówno potrawy wytrawne, jak i desery w wersji wegańskiej. Sieć poleca przyrządzić pierogi z wykorzystaniem farszu roślinne mielone a la wołowe (Dobra Kaloria, 8,99 zł/ 150 g/ 1 szt.) czy urozmaicić świąteczny barszcz aromatycznymi roślinnymi klopsikami grzybowymi (Dobra Kaloria, 8,99 zł/ 180 g/ 1 szt.). Na stół możemy wystawić roślinny pasztet pieczony z pomidorami (Dobra Kaloria, 8,99 zł/ 200 g/ 1 szt.) czy sałatkę z tofu klasycznym, bądź wędzonym (Vemondo, 4,49 zł/ 180 g/ 1 szt.) z wegańskim majonezem (Vemondo, 4,99 zł/ 390 ml/ 1 szt.).
Na święta nie może zabraknąć również słodkiego akcentu. W ofercie sklepów znajdziemy wiele słodyczy wegańskich, m.in. kruche ciasteczka korzenne (Favorina, 4,99 zł/ 600 g/ 1 szt.), ciasteczka migdałowo-korzenne (Favorina, 5,99 zł/ 300 g/ 1 szt.), gorzką czekoladę z nadzieniem marcepanowym (Favorina, 5,99 zł/ 125 g/ 1 szt.), chlebek marcepanowy (Favorina, 4,99 zł/ 100 g/ 1 szt.) czy kremy o smaku piernikowym (Favorina, 8,99 zł/ 350 g/ 1 szt.). Razem z Lidlem przygotujemy również pyszny sernik na bazie wegańskiego produktu o smaku mascarpone (Vegenation, 8,99 zł/ 250 g/ 1 szt.) lub jogurtu sojowego (Vemodno, 5,49 zł/ 500 g/ 1 szt.). Przykładowy przepis z www.kuchnialidla.pl znajdziemy poniżej.