Dzień Dobrych Uczynków – o co w nim chodzi?
Pomysłodawcą akcji jest Fundacja Ekologiczna Arka, której celem było zwrócenie uwagi na otaczający nas świat – innych ludzi, zwierzęta i środowisko naturalne oraz zachcenie dorobienia dobrych uczynków. Dlatego 19 maja pamiętajmy o miłych gestach i bezinteresownych działaniach, bo okazuje się, że są one w stanie sporo zmienić. Uśmiech na ulicy, pomoc starszej osobie przy wejściu do tramwaju – to tak niewiele, a stanowi drobny, miły znak wobec innych. My natomiast postanowiliśmy, w Dzień Dobrych Uczynków zachęcić wszystkichnzapracowanych i zabieganych do skupienia się na partnerach, zwłaszcza że w natłoku codziennych zadań łatwo jest zapomnieć o prostym okazywaniu sobie bliskości, czułości iwsparcia. A spożywanie razem posiłków sprzyja budowaniu relacji, pogłębianiu więzi i jest ważnym elementem związku. Pozwala również nabrać dystansu do codziennych spraw i poprostu się wyciszyć.
Co zrobić, by wspólny wieczór był magiczny?
Podczas planowania wspólnej kolacji wybór menu jest bardzo ważny. Nie zapominajmy jednak o najważniejszym – miłym spędzeniu czasu i skupieniu się na sobie nawzajem. Po pierwsze –odłóżmy telefony poza zasięg naszego wzroku. Nie sięgajmy po tablet, nie włączajmy telewizora. Nastrój natomiast umili muzyka w tle. W takich warunkach posiłek będzieniespieszną przyjemnością, a nie kolejnym obowiązkiem do odhaczenia.
Zobacz także: Potężne promocje - Pepco. Wyprzedaż, która wbija fotel. O takiej koszuli marzył każdy, a jej cena zwala z nóg
Randkę zacznijcie już w kuchni!
Może wspólne gotowanie? To najlepszy sposób na początek udanego wieczoru. To również czas na rozmowę o minionym dniu, planach i wszystkim tym, na co nie mamy na co dzieńczasu. Jeśli nasza połówka nie jest kulinarnym wirtuozem, pozwólmy jej zająć się prostym zadaniem, np. umyciem i pokrojeniem składników potrzebnych do zrobienia sałatki zwędzonym łososiem i pieczonym burakiem. Może przy tej okazji odkryje swoje kulinarne powołanie? W kuchni może być nie tylko smacznie, ale i bardzo kreatywnie!
Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem
Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 6
Składniki:
• 1 opakowanie Sosu Sałatkowego koperkowo-ziołowego KNORR
• 1 cytryna
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 200 g fileta wędzonego z łososia na zimno
• 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
• 1 upieczony burak
• 2 pomarańcze
• 50 g orzechów laskowych
• 100 g sera z niebieską pleśnią
• 300 g młodych liści szpinaku
Sposób przygotowania:
1. Pokrój upieczonego buraka w cząstki.
2. Pokrój koper włoski w cienkie pół plastry, pomarańcze obierz i pokrój na małe porcje, a łososia w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, a następnie drobno posiekaj. Ser pleśniowy porwij na mniejsze kawałki.
3. W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
4. Do sosu dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze. Wymieszaj wszystkie produkty. Na dużym płaskim talerzu ułóż liście szpinaku. Na tak udekorowany talerz przełóż sałatkęi posyp ją orzechami oraz kawałkami sera pleśniowego.
Zadbaj o nastrój
Muzyka, zastawa, odpowiednie światło... Niech to będzie wyjątkowy wieczór. Jeśli na co dzień preferujesz wygodne dresy, tym razem postaw na coś bardziej eleganckiego – niech Twój ubiór też podkreśla wyjątkowość tej okazji! Komponując jadłospis, wybierajmy składniki, które nie są takie oczywiste i raczej nie jadamy ich na co dzień. Egzotyczne owoce, wykwintne mięsa, a może grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami? Do tego świece albo niewielkie lampiony i nastrojowa muzyka – we własnej jadalni lub salonie uzyskamy niepowtarzalny klimat.
Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 24 krewetki
• 4 łyżki Ketchupu Hellmann's Pikantny
• 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka KNORR
• 300 g świeżego ananasa lub z puszki
• 1 papryka czerwona
• 3 pomidory
• 2 łyżki kaparów w zalewie
• 1 czerwona cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, drobno pokrojoną kolendrę oraz odsączone kapary. Na koniec dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 2 łyżki ketchupu. Wszystko razem wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw do lodówki.
2. Ananasa oraz paprykę pokrój w kostki ok. 3 cm x 3 cm i przełóż do miseczki, dodaj krewetki. Wszystko skrop sokiem z cytryny, dodaj przyprawę Knorr oraz po 2 łyżki ketchupu i oliwy z oliwek. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie na przemian nabijaj na drewniane patyki, by uformować kolorowe i smaczne szaszłyki.
3. Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe danie podawaj z chrupiącymi grzankami z grilla.
To, co tygryski lubią najbardziej
Przygotowując posiłek, musimy pamiętać o tym, co lubi nasz połówka. Posiłek ma być przyjemnością, a nie treningiem degustacji produktów, do których nie jesteśmy przekonani. Kochacie słoneczną Italię? Warto postawić na specjały kuchni włoskiej. A może to odległe kraje azjatyckie są bliskie Waszemu sercu? Domowe nigiri-sushi smakiem przywoła te egzotyczneklimaty.
Domowe nigiri-sushi
Czas przygotowania: 15 min.
Liczba porcji:4
Składniki:
• 200 g fileta z tuńczyka lub łososia. Mogą być również krewetki lub inna dowolna ryba
• 20 g pasty wasabi
• 300 g ugotowanego ryżu
• 1 opakowanie nori
Sposób przygotowania:
1. Pokrój rybę w plastry ok. 2 cm x 4 cm.
2. Następnie weź mniej więcej dwie łyżki ryżu i uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami. Ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.
3. Na tak uformowany ryż nałóż przygotowane kawałki ryby.
4. Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kawałka nigir