Geneza tego nietypowego święta wiąże się z żartobliwym wpisem jednego z twórców serwisu Nonsensopedia, który w 2012 roku uzupełnił kalendarz świąt nietypowych, oznaczając datę 30 grudnia jako Dzień Serka Wiejskiego. Pomysł ten spotkał się z dużym zainteresowaniem mediów, które rozpowszechniły informację i przyczyniły się do utrwalenia tej daty.
Historia serka wiejskiego
Początków serka wiejskiego można dopatrywać się już w starożytności, kiedy podejmowano pierwsze próby wytwarzania twarogu z mleka i soli. W XV wieku, dzięki hiszpańskim imigrantom, serek trafił do Stanów Zjednoczonych. Jednak prawdziwy wzrost jego popularności nastąpił dopiero w XIX wieku. Receptura produktu wynikała z chęci wykorzystania mleka oraz drobnych kawałków serka, które były efektami ubocznymi produkcji masła. Angielska nazwa cottage cheese związana jest natomiast z miejscem produkcji tego specjału i odnosi się do „chatki”, w której wytwarzano nabiał.
Serek Wiejski w Polsce
Po raz pierwszy Serek Wiejski pojawił się w Polsce w 1992 roku dzięki OSM Piątnica, która wprowadziła na nasz rynek ten innowacyjny produkt i nadal pozostaje jego największym producentem. Klasyczny Serek Wiejski z Piątnicy to delikatne ziarna twarożku zanurzone w słodkiej śmietance. Obecnie w ofercie Piątnicy są już dostępne także inne warianty tego produktu, takie jak: Serek Wiejski z dodatkiem szczypiorku, Serek Wiejski lekki, BIO i wersja bez laktozy. Są też Serki Wiejskie z dodatkiem owoców – z jagodami, malinami i żurawiną, truskawkami, a także z ananasem czy brzoskwinią. Na wyjątkową uwagę zasługuje Serek Wiejski wysokobiałkowy, który zawiera aż 28 g białka w opakowaniu i jest doskonałą propozycją dla osób żyjących aktywnie, uprawiających różne sporty. Niezależnie od wariantu, sekret wyśmienitego serka tkwi w najwyższej jakości składnikach, które zapewniają znakomity smak i wyjątkową sprężystość ziarenek.
Zobacz także: Rossmann promocje. Niewiarygodna wyprzedaż. Ten podkład to megahit, teraz taniej o kilkadziesiąt złotych
Inspiracje kulinarne – dania z Serkiem Wiejskim
Mimo że Serek Wiejski najczęściej spożywany jest na śniadanie, prosto z kubeczka, to może on być również składnikiem różnych potraw – przygotowywanych zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Tradycyjne polskie gołąbki czy pierogi, gruzińskie chaczapuri, hawajskie poke bowl – to tylko kilka dań, które można przyrządzić z dodatkiem Serka Wiejskiego.
Warto zainspirować się przepisami szefów kuchni Piątnicy i z okazji Dnia Serka Wiejskiego przygotować potrawę, która zabierze nas w kulinarną podróż i zaskoczy bliskich. Koniecznie wypróbujcie nasze propozycje!
HAWAJSKI POKE BOWL Z SERKIEM WIEJSKIM, TUŃCZYKIEM I BATATEM
Egzotyczna miska rozmaitości, pełna kolorów i smaków.
Składniki (na 2 porcje):
torebka ryżu jaśminowego
puszka mleczka kokosowego
opakowanie Serka Wiejskiego z Piątnicy
200 g surowego tuńczyka
50 ml sosu sojowego
25 ml octu ryżowego
2 łyżki prażonego sezamu
awokado
batat
100 g groszku cukrowego
2 papryczki chili
pęczek kolendry
sok z połowy limonki
2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
łyżeczka posiekanej drobno trawy cytrynowej lub łyżeczka skórki cytrynowej
Wykonanie (1 godzina):
Ugotuj ryż jaśminowy w 500 ml osolonej wody z dodatkiem mleczka kokosowego. Rozłóż ryż w dwóch miskach.Piecz batata przez 40 minut w 200°C. Po upieczeniu pokrój go w plastry i rozłóż w miskach. Obierz awokado, pokrój w plastry i również ułóż na ryżu obok batata.Dołóż kilka łyżek groszku cukrowego.Odcedź serek ze śmietanki, dodaj łyżeczkę posiekanej trawy cytrynowej (którą możesz zastąpić startą skórką cytrynową). Skrop wszystko sokiem z limonki i wymieszaj. Dołóż do innych składników, rozłożonych na ryżu.Zrób zalewę do tuńczyka: połącz sos sojowy z octem ryżowym i dodaj szczyptę sezamu. Pokrój w kostkę surową rybę i wymocz przez chwilę w zalewie. Następnie połóż tuńczyka na ryż. Posyp obie miski posiekanymi papryczkami chili, kolendrą oraz pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i sezamem. Smacznego!
CHACZAPURI ADŻARSKIE Z SERKIEM WIEJSKIM I JAJKIEM
Gruziński przysmak, którym można się nacieszyć i najeść.
Składniki (na 2 porcje / placki):
350 gramów mąki 650
50 g Jogurtu Greckiego Naturalnego z Piątnicy
150 ml ciepłej wody
½ saszetki drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki oliwy
2 Serki Wiejskie z Piątnicy
2 jajka
2 łyżki masła
Wykonanie (90 minut):
Dodaj drożdże do ciepłej wody i wsyp do tego łyżeczkę mąki. Odczekaj kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.Wsyp mąkę do miski, wlej wodę z drożdżami, a następnie dodaj jogurt, cukier i oliwę. Połącz wszystkie składniki i ugnieć ciasto.Przenieś ciasto na stół i uformuj z niego kulę. Przełóż ją do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.Po upływie tego czasu podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj koła. Nałóż na ciasto Serek Wiejski i zwiń ranty do środka, pozostawiając miejsce na wbicie jajka. Piecz wstępnie placek przez 10 minut w 220°C. Wyciągnij z pieca, wbij jajko i piecz kolejne 10 minut w 180°C. Po wyciągnięciu z piekarnika dodaj trochę świeżego serka i łyżkę masła. Smacznego!