Beza Pavlova swoją nazwę zawdzięcza rosyjskiej primabalerinie - Annie Pawłowej. O palmę pierwszeństwa do miana twórców tego idealnego tortu bezowego walczą ze sobą Australia i Nowa Zelandia. Jedna z legend głosi, że przepis na bezę powstał w australijskim mieście Perth około 1927 roku. To właśnie tam występowała Anna Pawłowa, gdzie w balecie „Umierający łabędź” podziwiał ją pewien kucharz. Urzeczony tym, jak Pawłowa porusza się na scenie stworzył tort na jej cześć. W innej wersji opowieści ,beza została podana primabalerinie, gdy ta zażyczyła sobie „coś lekkiego" do zjedzenia. Jednak w tamtym okresie Anna Pawłowa występowała również w Nowej Zelandii i niektóre źródła podają, że właśnie z tego kraju wywodzi się sławny deser. Bez względu na to, gdzie powstała – beza Pavlova - jest niezwykle efektowna i niewielu znajdzie się takich, którym nie posmakuje. Ten obłędny tort bezowy jest wypełniony kremem na bazie bitej śmietany lub serka mascarpone oraz owocami m.in.: truskawkami, malinami, kiwi, brzoskwiniami, borówkami. Można ją udekorować listkami mięty lub rozmaitymi sosami. Taki deser zawsze robi wrażenie, dlatego jeśli masz więcej czasu przygotuj go dla gości, domowników albo tylko dla siebie. O czym musisz pamiętać, by beza wyszła idealna?
ZOBACZ TEŻ: Faworki z przepisu babci. Dodaj ten składnik, a będą miękkie i puszyste
Beza idealna. Tego nie możesz pominąć w przepisie
Przygotowywanie bezy, nie tylko tortu Pavlovej, wymaga cierpliwości. Pracy jest niewiele, ale czas oczekiwania na efekt końcowy może się dłużyć. Jednak nie powinno się go skracać. Pieczenie w niskiej temperaturze, a później studzenie zabiera od kilku do kilkunastu godzin. Ale efekt wart czekania! Ponadto nie wolno zmniejszać porcji cukru podanej w przepisie! To żelazna zasada. Jeśli spróbujemy zmniejszyć kaloryczność deseru dodając do niego mniej cukru - beza się nie uda. Przepis na idealną Pavlovą znajdziesz TUTAJ. Chociaż beza to właściwie taki deser, który nie może się nie udać – zawsze można z niej zrobić inny niż zamierzaliśmy. Jeśli będzie za sucha, pokruszy się a nawet zbrązowieje od wysokiej temperatury – możesz zmieszać ją z bitą śmietaną lub kremem z serka mascarpone, dodać truskawki lub inne owoce i powstanie najprostsza wersja angielskiego deseru Eton Mess. Dokładny przepis na tę pyszność dostępny jest w serwisie beszamel.pl TU.