MAX Premium Burgers od lat udowadnia, że troska o planetę może iść w parze ze smakiem i jakością. Marka posiada szeroką ofertę wegetariańską – w 2023 roku, MAX wprowadził wegetariańskie menu Supreme Green, dzięki któremu w ofercie znalazło się 12 nowych bezmięsnych pozycji. Jedną z najpopularniejszych wśród nich jest wprowadzony w 2019 roku Plant Beef – wegetariański burger inspirowany klasycznym wołowym, który powstał w oparciu o autorską recepturę opracowaną przez szefa kuchni MAX.
Obok Plant Beef, w ofercie MAX znajduje się szeroki wybór wegetariańskich burgerów, w tym Maxoumi z grillowanym serem, Crispy Supreme na bazie grochu oraz Real Green na bazie fasoli mung – każdy z nich pozwala odkryć inny profil smakowy bez udziału mięsa.
Jednym z celów MAX Premium Burgers w zakresie zrównoważonego rozwoju jest ograniczenie sprzedaży produktów zawierających czerwone mięso. Między innymi dzięki wprowadzeniu burgerów z kurczakiem, sieć zbliżyła się do realizacji celu, zakładającego, że co drugi posiłek sprzedawany w MAX Premium Burgers nie będzie zawierał czerwonego mięsa. W 2023 roku w Polsce odsetek ten wyniósł 41%, w Szwecji – 47%, w Norwegii – 43%, a w Danii osiągnął imponujące 53%.
– Dla nas wegetariańskie burgery to nie alternatywa, ale równie smaczny i satysfakcjonujący jak klasyczne propozycje z mięsem wybór. Plant Beef to świetny przykład: zachowuje teksturę i smak burgera, który ludzie znają i kochają, ale powstał w 100% na bazie składników roślinnych. Smak zawsze stawiamy na pierwszym miejscu – bez względu na to, czy serwujemy burgera mięsnego, czy wege. – mówi Jonas Mårtensson, szef kuchni w MAX Burgers.
Promocja obowiązuje od 22 do 27 kwietnia i dotyczy zamówień składanych zarówno przy kasach, jak i w kioskach samoobsługowych w sekcji Super Duo. Oferta obejmuje burgera Plant Beef lub Maxoumi z Cirspy Fries za 15zł oraz, od 24 kwietnia, zestaw Grand Chicken Sandwich z Cripsy Fries i napojem za 26zł.

i