25 produktów, które przyśpieszają odchudzanie

i

Autor: Getty Images

Jak szybko i skutecznie schudnąć 5 kg? Dietetyk o niebezpiecznych metodach odchudzania

2021-05-06 9:11

"Jak szybko schudnąć", "jak zrzucić 5 kg bez ćwiczeń" - takie hasła boją rekordy popularności w internetowych wyszukiwarkach. Zwłaszcza w okresie wiosennym kiedy to wiele osób szuka skutecznych metod odchudzania się, by pokazać się na plaży w dobrej formie. Do lata pozostało jeszcze kilka tygodni. Jeśli naszym celem jest smuklejsza sylwetka to warto zapoznać się z planami żywieniowymi skutecznych i bezpiecznych diet redukcyjnych. Zanim wypróbujemy jednak którąkolwiek z nich warto znać ich zasady, a także wady i zalety. Szybkie i niesprawdzone odchudzanie może być bowiem niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Najważniejsze zasady wszystkich diet redukcyjnych

- Podstawowym zadaniem diet niskokalorycznych, zwanych również redukcyjnymi jest zmniejszenie masy ciała. Z uwagi na ograniczenie kalorii w pierwszych kilku dniach diety możemy odczuwać osłabienie oraz bóle głowy, ponieważ organizm „przestawia się” na nowy sposób odżywiania. Pamiętajmy, że prawidłowe tempo utraty masy ciała to 0,5-1 kg na tydzień. Tylko taki proces chudnięcia oraz prawidłowe „wychodzenie z diety” zagwarantuje nam uniknięcie efektu jo-jo. Całodniowe menu powinno składać się z 4-5 posiłków, które zjadamy co 3-4 godziny, co pozwala wyeliminować nagłe napady głodu. Zalecam unikanie smażonych potraw, ponieważ smażenie znacznie podbija wartość kaloryczną posiłków, a także by wypijać minimum 8 szklanek niesłodzonych płynów dziennie takich jak woda, zielona herbata i napary ziołowe. Polecam również wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej. Aby po zakończeniu diety uniknąć efektu jo-jo powinniśmy stopniowo zwiększać liczbę kalorii. Przed rozpoczęciem każdej diety warto skonsultować się z dietetykiem w celu odpowiedniego doboru składników diety, a w przypadku innych schorzeń również z lekarzem specjalistą, by uniknąć negatywnych konsekwencji jej stosowania – wyjaśnia Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

Dieta 1500 kcal – niskotłuszczowa, urozmaicona, wegetariańska lub z mięsem

- Przyjmuje się, że przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne dorosłego człowieka to ok. 2000 kcal. Obniżając dzienną liczbę kalorii do 1500 wywołujemy deficyt kaloryczny i zaczynamy spalać nadmiar masy ciała. Komponując dania w diecie 1500 kcal należy szczególnie zwracać uwagę na ich odpowiednie zbilansowanie. Starajmy się dobierać produkty i posiłki w taki sposób, aby w dobowym bilansie białko stanowiło 15-20 proc., tłuszcz 30-35 proc., a węglowodany 45-50 proc. – mówi Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food. W przypadku takiej diety należy pamiętać, by była ona bogata w białko, które nasyci nas na dłużej. Podstawowe jego źródła to: drób, chuda wołowina, ryby, jaja oraz warzywa strączkowe. Zadbajmy, by węglowodany w naszym codziennym jadłospisie były jak najmniej przetworzone i miały niski indeks glikemiczny. Dobrym wyborem będzie np. kasza gryczana, brązowy ryż i pełnoziarnisty makaron. Nie zapominajmy również o warzywach, kiszonkach oraz owocach. W diecie niskokalorycznej powinny pojawiać się również tłuszcze, ale tylko te zdrowe i dobrej jakości. Szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe omega 3, które są korzystne dla naszego mózgui serca. Ich najlepszym źródłem będą tłuste ryby morskie, olej z pestek winogron, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, siemię lniane, orzechy, migdały, pestki dyni, a także produkty sojowe. Dieta powinna zawierać odpowiednią dawkę błonnika, który sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni, a także pozytywnie wpływa na nasze trawienie. Unikajmy cukru i soli.

Dieta niskowęglowodanowa – wysokobiałkowa, mięsna

- Dieta niskowęglowodanowa jest odpowiednia dla zdrowych osób, które pragną zrzucić kilka kilogramów. Jest również korzystna dla chorujących na cukrzycę typu 2, a także dla tych, którzy cierpią na choroby układu krążenia. Nie powinny jej natomiast stosować kobiety w ciąży, a także ci, którzy cierpią na schorzenia nereki wątroby. Jest również wiele informacji wskazujących na to, że powinni się jej wystrzegać również sportowcy. Ze względu na zwiększoną podaż tłuszczów i białka, niezwykle istotna podczas stosowania tej diety jest opieka lekarska oraz regularne badania krwi i moczu. - podpowiada Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.Za podstawowe źródło białka przyjmujemy drób, chudą wołowinę, białe ryby oraz jaja. Zdrowe i dobrej jakości tłuszcze to jeden z podstawowych składników tej diety. Szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe omega 3, które są korzystne dla naszego mózgu i serca. Ich najlepszym źródłem będą tłuste ryby morskie, olej z pestek winogron, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, siemię lniane, orzechy, migdały, pestki dyni, a także produkty sojowe. Węglowodany spożywamy w ograniczonej ilości, ale nie wykluczamy ich całkowicie z diety. Warto wybierać produkty jak najmniej przetworzone i o niskim indeksie glikemicznym, takie jak kasza gryczana i brązowy ryż. Pamiętajmy również, że przy zwiększonej podaży białka, zwiększa się ryzyko zakwaszenia organizmu. W diecie nie powinno więc zabraknąć świeżych ogórków, buraków, brokułów, sałaty, pomidorów i jabłek. Aby po zakończeniu diety uniknąć efektu jo-jo powinniśmy stopniowo zwiększać liczbę węglowodanów.

Psychotest. Jaka fryzura najlepiej do ciebie pasuje?

Pytanie 1 z 8
Jaki masz kształt twarzy?
Otwarto drugi w Bydgoszczy punkt szczepień powszechnych

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki