Czym jest dieta okienkowa?
Post przerywany to nic innego jak krótkie, czasowe okresy kiedy nie jemy. Z założenia głównym pojęciem przy poście przerwanym jest 16:8. W skrócie oznacza to, że przez 8 godzin w ciągu dnia przyjmujemy pokarm, a przez pozostałe 16 nie jemy nic. Dopuszczalne jest jedynie picie wody, niesłodzonej herbaty i czarnej kawy. Takie działanie ma dać organizmowi swoisty odpoczynek od jedzenia i czas na regenerację. Przykładowo pierwszy posiłek zjadamy godzinie 12:00 i kolejne do godziny 20:00. Między 20:00 a 12:00 następnego dnia dozwolone jest jedynie picie. Okno żywieniowe, czyli ten czas w ciągu dnia, kiedy spożywamy posiłki, możemy dowolnie ustawiać pod swój organizm. Warto również wiedzieć, że kobiety gorzej reagują (z uwagi na gospodarkę hormonalną) na szesnastogodzinną głodówkę, więc dla nich dopuszczalne i efektywne jest poszczenie między 12 a 16 godzin.
Naukowe dowody wskazują, że stosowanie postu:
· redukuje uczucie głodu,
· przyspiesza metabolizm i powoduje zrzucenie masy ciała,
· usprawnia układ odpornościowy,
· ma działanie kardioprotekcyjne,
· poprawia lipidogram,
· wydłuża życie,
· stymuluje odbudowę DNA,
· reguluje gospodarkę insulinową, a co za tym idzie apetyt i niweluje skłonności do odkładania tkanki tłuszczowej,
· redukuje stan zapalny, zapobiegając tym samym chronicznym chorobom,
· a także ma pozytywnie regulujący wpływ na uzależnienie od jedzenia.