Pierwszy etap jest najbardziej restrykcyjny i trwa dwa tygodnie. W tym czasie w menu powinny znaleźć się: chude mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe, oliwa z oliwek, niektóre warzywa (np. brokuły, kapusta, kalafior, seler, ogórki, cukinia, zielona sałata, szpinak, pomidory).
Drugi etap trwa od dwóch tygodni wzwyż. Produkty zalecane to te z pierwszego etapu plus słodkie owoce, inne warzywa (np. kukurydza, ziemniaki, marchew), pieczywo razowe, ryż.
Trzeci etap, który powinien trwać już do końca życia. Do produktów z poprzednich etapów dochodzą słodycze w ograniczonych ilościach, alkohol. Zalecane są trzy posiłki dziennie, ale złożone głównie z produktów o niskim indeksie glikemicznym.AG
Iwona Węgrowska - piosenkarka: Postawiłam na ruch i warzywa
- Stosowałam różne diety. Dzięki restrykcyjnej kopenhaskiej udało mi się pozbyć 5 kilogramów w dwa tygodnie. Chętnie wybieram też dietę nazywaną przeze mnie zieloną, której podstawą są surowe warzywa. Ona nie jest tak bardzo uciążliwa. Dostarcza organizmowi sporo witamin i też jest skuteczna. Jeśli nie mamy silnej woli lub ciężko nam zabrać się do porządnej diety, to warto trzymać się jednej prostej zasady: nie jem po godz. 18. Ale do każdej diety warto dorzucić ruch. Dlatego też, by efekty utrzymywały się jak najdłużej, dwa razy w tygodniu chodzę na basen. Planujemy z mężem też założenie siłowni w domu, by nie szukać wymówek związanych z wyjściem na siłownię na mieście.
Przepis diety pięciu plaż Gazpacho Składniki
* 1 kg pomidorów
* 2 małe ogórki gruntowe lub 1/3 dużego ogórka szklarniowego * ćwiartka papryki
* 2 plastry cebuli * kawałeczek papryczki chili * łyżka soku z limonki lub cytryny
* 2 łyżeczki octu winnego
* 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić na kawałki. Dodać obrane
i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. Dodać szczyptę chili, sok z limonki, ocet winny, oliwę. Mniejszą część odsypać, a większą przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i większą ilością chili. Schłodzić. Przelać do miseczek lub szklanek, posypać dołożonymi warzywami.
Czytaj więcej: DIETY GWIAZD. Agata Młynarska i dieta śródziemnomorska