DIETY GWIAZD. Agata Młynarska i dieta śródziemnomorska

2014-04-25 4:00

Dieta śródziemnomorska to sposób żywienia na całe życie praktykowany przez mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, czyli m.in. Włochów, Greków i Hiszpanów. To nie tylko recepta na zrzucenie zbędnych kilogramów, ale przede wszystkim patent na zdrowie i długie życie.

Podstawowe składniki tej diety to: oliwa z oliwek, warzywa, owoce, orzechy, ciemne pieczywo, makarony, ryby i różne owoce morza. Smak potraw podkreśla się ziołami, sokiem z cytryny, czosnkiem i cebulą. W diecie tej nie występują w ogóle lub występują w ograniczonych ilościach: mięso czerwone (wołowina, baranina), słodycze, tłuste smarowidła, pełnotłuste sery i jogurty.

Zobacz: Dieta generała Jaruzelskiego - przez całe życie jest szczupły, jak to robi?!


Jest to dieta niskokaloryczna, ale bogata w witaminy, składniki mineralne i tłuszcze nienasycone. Stosując ją, należy jeść 3-5 posiłków dziennie złożonych wyłącznie ze śródziemnomorskich smakołyków. Na przekąski wybierajmy surowe owoce lub warzywa (np. pomidorki koktajlowe, kawałki melona). Każdego dnia trzeba wypijać 2 litry płynów - najlepiej wodę niegazowaną do smaku wzbogaconą cytryną.

Patrz: Sposób Agaty Młynarskiej na dobrą formę? Odpowiednio jeść, trenować i uprawiać seks!

Przepis śródziemnomorski:


Sałatka grecka

Składniki:

* 1 garść rukoli lub sałaty

* pół papryki

* pomidor

* niewielki surowy ogórek

* łyżka zielonych oliwek

* łyżka czarnych oliwek

* pół czerwonej cebuli

* pół opakowania sera feta

* pół łyżeczki oregano

* półtorej łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pomidory, paprykę, ogórek pokroić, wymieszać razem z oliwkami i sałatą lub rukolą. Wyłożyć na talerz, na wierzch położyć piórka cebuli i plaster sera feta. Całość polać oliwą z oregano, solą i pieprzem.

Agata Młynarska - dziennikarka: Najważniejsze jest regularne jedzenie

- Często gdy kończysz dietę, wracasz do starych nawyków żywieniowych i cała praca nad sylwetką idzie na marne. A nie o to chodzi. Aby osiągnąć cel, warto po prostu zmienić styl życia i dietę. Ja chudłam stopniowo przez kilka lat. Trzeba ustalić sobie pory posiłków i nie podjadać między nimi słodkich lub słonych przekąsek.

Sama zwykle przygotowuję sobie jedzenie na cały dzień, żeby nie jeść byle czego i byle jak. Unikam produktów przetworzonych, takich jak kiełbasy czy parówki. Stawiam na posiłki bogate w witaminy. W mojej diecie są kasze, warzywa, makarony, oliwa z oliwek.

Jem sporo węglowodanów, ale w rozsądnych ilościach. Aby utrzymać dobrą formę i nie tyć, należy również w swoim planie tygodnia znaleźć miejsce na sport. Pilnuję tego, by regularnie chodzić na basen czy siłownię.

Polub se.pl na Facebooku

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki