Podstawowe składniki tej diety to: oliwa z oliwek, warzywa, owoce, orzechy, ciemne pieczywo, makarony, ryby i różne owoce morza. Smak potraw podkreśla się ziołami, sokiem z cytryny, czosnkiem i cebulą. W diecie tej nie występują w ogóle lub występują w ograniczonych ilościach: mięso czerwone (wołowina, baranina), słodycze, tłuste smarowidła, pełnotłuste sery i jogurty.
Zobacz: Dieta generała Jaruzelskiego - przez całe życie jest szczupły, jak to robi?!
Jest to dieta niskokaloryczna, ale bogata w witaminy, składniki mineralne i tłuszcze nienasycone. Stosując ją, należy jeść 3-5 posiłków dziennie złożonych wyłącznie ze śródziemnomorskich smakołyków. Na przekąski wybierajmy surowe owoce lub warzywa (np. pomidorki koktajlowe, kawałki melona). Każdego dnia trzeba wypijać 2 litry płynów - najlepiej wodę niegazowaną do smaku wzbogaconą cytryną.
Patrz: Sposób Agaty Młynarskiej na dobrą formę? Odpowiednio jeść, trenować i uprawiać seks!
Przepis śródziemnomorski:
Sałatka grecka
Składniki:
* 1 garść rukoli lub sałaty
* pół papryki
* pomidor
* niewielki surowy ogórek
* łyżka zielonych oliwek
* łyżka czarnych oliwek
* pół czerwonej cebuli
* pół opakowania sera feta
* pół łyżeczki oregano
* półtorej łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Pomidory, paprykę, ogórek pokroić, wymieszać razem z oliwkami i sałatą lub rukolą. Wyłożyć na talerz, na wierzch położyć piórka cebuli i plaster sera feta. Całość polać oliwą z oregano, solą i pieprzem.
Agata Młynarska - dziennikarka: Najważniejsze jest regularne jedzenie
- Często gdy kończysz dietę, wracasz do starych nawyków żywieniowych i cała praca nad sylwetką idzie na marne. A nie o to chodzi. Aby osiągnąć cel, warto po prostu zmienić styl życia i dietę. Ja chudłam stopniowo przez kilka lat. Trzeba ustalić sobie pory posiłków i nie podjadać między nimi słodkich lub słonych przekąsek.
Sama zwykle przygotowuję sobie jedzenie na cały dzień, żeby nie jeść byle czego i byle jak. Unikam produktów przetworzonych, takich jak kiełbasy czy parówki. Stawiam na posiłki bogate w witaminy. W mojej diecie są kasze, warzywa, makarony, oliwa z oliwek.
Jem sporo węglowodanów, ale w rozsądnych ilościach. Aby utrzymać dobrą formę i nie tyć, należy również w swoim planie tygodnia znaleźć miejsce na sport. Pilnuję tego, by regularnie chodzić na basen czy siłownię.
Polub se.pl na Facebooku