DIETA BIAŁKOWA
Pierre Dukan, francuski dietetyk, tworząc zasady swojej diety, starał się opracować jadłospis, który nie doprowadzi do wyniszczenia organizmu i niedoboru witamin.
Jego dieta opiera się na zastąpieniu produktów bogatych w węglowodany tymi z dużą ilość białka. Do przetrawienia białka organizm zużywa znacznie więcej energii niż na przetrawienie takiej samej ilości węglowodanów lub tłuszczów. A energię potrzebną w procesie trawienia pobiera ze zmagazynowanych rezerw tłuszczowych.
Przeczytaj: Anna Kalata: Szczupła znaczy zdrowa WYWIAD
ANNA KALATA, polityk, kandydatka do europarlamentu
- Przez lata zajadałam drobne niepowodzenia, stres i rozczarowania. Złe nawyki i brak ruchu odwdzięczyły mi się niemal 40 kg nadwagi. Postanowiłam zerwać ze swoim poprzednim ja. Chciałam wrócić do wagi, którą miałam w wieku 18 lat.
Przez pierwszy miesiąc mój jadłospis składał się z: wody, owoców i warzyw. Zrzuciłam 13 kg, ale organizm powiedział "dość"! Zrozumiałam, że muszę rozsądniej rozpisać swoją dietę dopiero gdy trafiłam do szpitala. Jadłam produkty z każdej grupy, ale w mniejszych porcjach.
Z jadłospisu zniknęły słodycze, tłuste mięso i sery. Zaczęłam pić dużo wody i soków warzywnych. Odstawiłam smażone rzeczy. Staram się jeść jak najmniej przetworzone produkty. Chudłam po 2-3 kg miesięcznie.
Dziś wiem, że każdy powinien stosować taką dietę, która będzie najlepsza dla jego organizmu. Jeśli wybierze dietę białkową, będzie zauważał ubytek kilogramów, a przy tym dobrze się czuł, to powinien ją stosować.
Zobacz: Smukła na wiosnę? Zobacz jak szybko schudnąć!
Cztery fazy diety dr. Pierre'a Dukana
Faza I - uderzeniowa
Podczas tego etapu chudniemy najszybciej. W czasie fazy uderzeniowej (trwa od 3 do 10 dni) dozwolone jest spożywanie produktów z ośmiu kategorii:
mięsa chude (cielęcina, konina, chuda wołowina)
ryby (wszystkie ryby są dozwolone)
owoce morza (mięczaki i skorupiaki)
mięso drobiowe (poza kaczką i gęsią)
podroby (wątroba cielęca, drobiowa, wołowa)
wędliny chude (szynka light, szynka z indyka i kurczaka)
chudy nabiał (jogurt naturalny, twarożek bez tłuszczu, serek homogenizowany)
jajka (zaleca się spożywanie wyłącznie białek)
płyny (minimum 1,5 litra wody lub gorzkiej herbaty dziennie)
Polecamy: Dieta pełna witamin!
Faza II - naprzemienna
W tej fazie można jeść nie tylko produkty białkowe. Menu można urozmaicić o warzywa gotowane i surowe. W fazie tej stosuje się pięciodniowe cykle: 5 dni tylko białkowe, następnie 5 dni białkowe + warzywa. Minimalna utrata wagi to kilogram tygodniowo.
Podczas tego etapu można jeść:
=szpinak, pomidory, sałatę, rzodkiewkę, cykorię, ogórki, buraki, marchew, szparagi, paprykę
Należy unikać:
ryżu, kukurydzy, soczewicy, karczochów, kartofli, grochu, bobu
Faza III - utrwalenia
Do jadłospisu wprowadza się nie tylko nowe produkty, lecz także w większej ilości. Mniej restrykcyjne zasady żywieniowe mają utrwalić nawyk zdrowego i racjonalnego odżywiania się. W czasie tego okresu ma dojść do utrwalenia wagi, tak aby nie było efektu jo-jo. Trzecia faza powinna trwać proporcjonalnie do wyników dwóch poprzednich: na każdy stracony kilogram należy stosować 10 dni fazy utrwalenia.
Podczas tego etapu można jeść produkty z dwóch poprzednich oraz wprowadzić:
2 kawałki chleba pełnoziarnistego (porcja dzienna)
1 porcja owoców (poza winogronami, czereśniami i bananami)
jagnięcinę produkty bogate w skrobie (ziemniaki, ryż, makaron)
ok. 40 g sera żółtego (porcja dzienna)
Faza IV - stabilizacji
W czasie jej trwania można jeść wszystko, oprócz słodyczy i słodkich napojów. Dodatkowo w czasie tego etapu należy wprowadzić jeden białkowy dzień w tygodniu. Ważne jest także zjedzenie każdego dnia 3 łyżek otrąb. Należy wprowadzić produkty bogate w skrobię. AS