Faszerowane jajka to jedna z najpopularniejszych wielkanocnych potraw. Nie może jej zabraknąć na twoim stole! Na wielkanoc przygotuj jajka z oryginalnym i nietypowym farszem. Oto pomysły na jajka faszerowane.
Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki: 5 jajek, 4 pieczarki, 2 łyżeczki majonezu, szczypiorek, sól i pieprz
Ugotuj jajka na twardo. Obierz je ze skorupki, przekrój na pół i wyjmij żółtka do miseczki. W międzyczasie obierz pieczarki, zetrzyj na grubej tarce i podsmaż na tłuszczu. Wrzuć pieczarki do jajek i dodaj majonez. Następnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Uzupełnij białka gotowym farszem i posyp całość posiekanym szczypiorkiem.
Jajka faszerowane papryczką jalapeno
Składniki: 4 jajka, 3 łyżki marynowanej zielonej papryczki jalapeno, łyżeczka posiekanego szczypiorku, łyżeczka oliwy, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz i szczypta cukru
Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół. Wyjmij żółtka do miseczki i rozdrobnij widelcem. Papryczkę odcedź i drobno posiekaj. Dodaj do żółtek razem ze: szczypiorkiem, oliwą, natką, majonezem. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj farsz i uzupełnij nim białka. Możesz udekorować majonezem wymieszanym ze szczypiorkiem.
Zobacz też: Jak nie przytyć w Wielkanoc? Zdradzamy sposoby na poskromienie świątecznego łakomstwa!
Jajka faszerowane kozim serem
Składniki: 3 jajka, 60 g sera koziego, mały pomidor, sól i pieprz
Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół. Wyjmij żółtka do miseczki, rozgnieć widelcem i dodaj drobno pokrojony ser kozi. Wymieszaj. Sparz pomidor, obierz i pokrój na ćwiartki. Usuń pestki, a miąższ pokrój w kosteczkę. Włóż do miseczki z żółtkami. Wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Następnie przełóż farsz do białek.
Jajka faszerowane łososiem
Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo, 100 g wędzonego łososia, 100 g serka śmietankowego, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, łyżeczka mielonej papryki, łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki
Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół. Wyjmij żółtka do miseczki i rozdrobnij widelcem. Pokrój łososia na drobne kawałeczki i wrzuć do miseczki z żółtkami. Serek wymieszaj z majonezem i szczypiorkiem. Dodaj do żółtek. Wymieszaj farsz i uzupełnij nim białka. Oprósz mieloną papryką i natką pietruszki.
Zobacz: 10 dań, które muszą znaleźć się na wielkanocnym stole
Jajka faszerowane awokado
Składniki: 5 jajek, małe dojrzałe awokado, mały ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku
Ugotuj jajka na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół. Wyjmij żółtka do miseczki i rozdrobnij widelcem. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i łyżką wydłub miąższ ze skórki. Dodaj do żółtek razem z sokiem z cytryny, natką pietruszki oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Uzupełnij białka farszem.
Zapisz się: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail