Na dworze jest coraz cieplej, co z pewnością zachęca wielu z nas do grillowania. Szczególnie, że zaraz zaczynamy weekend. Wypad za miasto ze znajomymi czy rodziną to doskonała okazja do uwielbianego przez wielu jedzenia z grilla. Podpowiadamy, jak zdrowo grillować. Po pierwsze o wiele lepiej jest korzystać z grilla gazowego, przygotowane na nim potrawy nie wchłaniają tak dużo rakotwórczych związków jak te z grilla węglowego. Przed wrzuceniem na ruszt mięso powinniśmy marynować przez co najmniej 30 minut i to najlepiej w piwie. Mięso marynowane w alkoholu przez sześć godzin przed pieczeniem ma po przyrządzeniu o 40 proc. mniej rakotwórczych związków niż mięso bez marynaty. Oprócz tego używajmy ziół takich jak: rozmaryn, kurkuma i imbir. Ograniczają one wydzielanie związków rakotwórczych. Najzdrowszym wyborem na grilla będzie ryba, pierś kurczaka lub warzywa.
Zobacz: Przepyszny koktajl przyspieszający odchudzanie
Przeczytaj też: 5 produktów, które przyspieszą twój metabolizm