Nie wystarczy zdrowe odżywianie się, spożywanie owoców i warzyw, aby nasza dieta była pełnowartościowa. Według znanej dietetyczki Mikaeli Reuben warto swoje codzienne posiłki wzbogacać przyprawami i ziołami. Dzięki temu nie tylko będą smaczniejsze, ale także zdrowsze. Dietetyczka przedstawia listę siedmiu ziół i przypraw, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. 1. Cynamon - ureguluje poziom cukru, pozytywnie wpłynie na metabolizm i układ krążenia, dostarczając dawkę przeciwutleniaczy. 2. Kolendra - silnie wspomaga wydalanie toksyny i metali ciężkich obecnych w organizmie. 3. Kmin - eliminuje toksyny, wspomaga wchłanianie substancji odżywczych. 4. Pieprz cayenne - powoduje udrożnienie porów skóry i innych systemów w ciele. 5. Kurkuma - działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, wspomaga pracę wątroby, wzmacnia odporność, chroni serce, poprawia pracę mózgu i układu trawiennego. 6. Koper - reguluje pracę układu trawiennego, zawiera dużo błonnika. 7. Pietruszka - jest bogatym źródłem witamin i ma działanie moczopędne.
Zobacz: Diety detoks nie oczyszczają z toksyn? Tak twierdzą eksperci
Przeczytaj też: 6 cennych właściowości czekolady