Większość amerykańskich potraw ma swoje korzenie w krajach z całego świata. Preply postanowiło zbadać, jakie smaki są najwyżej oceniane przez Amerykanów i gdzie można ich spróbować. Przeanalizowało 785 restauracji w całych Stanach Zjednoczonych, aby ustalić najlepsze rodzaje kuchni według opinii klientów. Dla pewności, że wyniki będą wiarygodne, wykluczono kuchnie, reprezentowane przez mniej niż 5 restauracji w danym mieście lub 15 restauracji w skali kraju, a także restauracje, którym wystawiono mniej niż 25 recenzji. Analiza pozwoliła ustalić, które miasta oferują najlepsze dania z każdego rodzaju kuchni regionalnej.
Polska kuchnia z oceną 4,59
Podniebienia Amerykanów zdają się doceniać różnorodność, biorąc pod uwagę, jak odmiennych jest pięć najwyżej ocenianych rodzajów kuchni w kraju. Najpopularniejszą kuchnią regionalną jest kuchnia polska, z ogólną oceną 4,59 gwiazdki, a następnie etiopska (miejsce II z oceną 4,5 gwiazdki), argentyńska (miejsce III z oceną 4,49 gwiazdki) i wenezuelska (miejsce IV z oceną 4,47 gwiazdki). Od pierogów i gulaszy po tamale i tabbouleh.
Najwyżej oceniany rodzaj kuchni we wszystkich 5 miastach
Podczas gdy Amerykanie wydają się faworyzować kuchnię polską, preferencje smakowe kształtują się różnie, w zależności od miasta. Pięć miast uwielbiających zagraniczne dania to:
- San Diego, Kalifornia: kuchnia etiopska (4,76 gwiazdki),
- Austin, Teksas: kuchnia wenezuelska (4,71 gwiazdki),
- Nowy Jork, Nowy Jork: kuchnia gruzińska (4,69 gwiazdki),
- Portland, Oregon: kuchnia peruwiańska (4,68 gwiazdki),
- Filadelfia, Pensylwania: kuchnia polska (4,67 gwiazdki).
Najlepiej ocenione dania kuchni brazylijskiej znalazły się za to w Teksasie, w miastach Dallas i San Antonio, ale możesz też odwiedzić Atlantę. Jeśli chodzi o najlepsze etiopskie jedzenie - wygrywa Kalifornia, gdzie czołowe miejsca zajmują San Diego i San Jose. Warto też odwiedzić Denver, Waszyngton i Nashville.
Najpopularniejsze kuchnie w „foodie cities” Ameryki
Preply przeanalizował też najpopularniejsze kuchnie w pięciu największych „foodie cities”, sklasyfikowanych przez U.S. News. W tych miastach na smakoszy czekają różnorodne lokale gastronomiczne. Odbywają się tam festiwale kulinarne oraz jest więcej food trucków i restauracji niż sieci fast food. Są to miasta dla osób, które kochają jedzenie. Znajdują się w większości regionów USA. Jeśli chcesz odkrywać różnorodne rodzaje kuchni, spróbuj odwiedzić któreś z najbardziej znanych „foodies cities” w Stanach Zjednoczonych.
#1. San Francisco – znane jako stolica dobrego jedzenia w USA oferuje różnorodne, wysoko cenione międzynarodowe kuchnie, na czele z pikantnym i aromatycznym jedzeniem argentyńskim ocenionym na 4,62 gwiazdki. Kuchnia etiopska zajmuje tu drugie miejsce z oceną 4,5 gwiazdki, a turecka, niemiecka i hiszpańska dzielą trzecie miejsce z oceną 4,48 gwiazdki.
#2. Nowy Orlean – znany z pełnej życia kultury ulicznej i obchodów Mardi Gras jest „hot spotem” międzynarodowej kuchni. Najpopularniejsze dania to ostre i aromatyczne potrawy karaibskie (ocena 4,66 gwiazdki), które będą karnawałową ucztą dla twoich kubków smakowych! Drugie miejsce zajmują tajskie restauracje ze średnią oceną 4,58 gwiazdki. Inne najlepiej oceniane kuchnie to: wietnamska (4,46 gwiazdki), francuska (4,44 gwiazdki) i jamajska (4,42 gwiazdki).
#3. Chicago – znane z oryginalnych wynalazków kulinarnych, takich jak pizza „deep-dish” i hot dog „Chicago style”, oferuje ogromny wybór międzynarodowych dań. Pikantne potrawy wenezuelskie uzyskały najwyższą ocenę – 4,66 gwiazdki. Na drugim miejscu uplasowała się kuchnia serbska z oceną 4,62 gwiazdki. Podium zamykają aż trzy kuchnie: libańska, brazylijska, a także polska ocenione równorzędnie na 4,55 gwiazdki.
#4. Nowy Jork – nic dziwnego, że największe miasto w USA może się pochwalić jedną z najlepszych scen kulinarnych. Tam zawsze trafisz w dziesiątkę, wybierając ciepłe chaczapuri, ocenione wraz z pozostałymi gruzińskimi przysmakami na 4,69 gwiazdki. Kolejne miejsca na liście zajmują pikantne i aromatyczne potrawy z kuchni argentyńskiej (ocena 4,59 gwiazdki), kolumbijskiej (ocena 4,51 gwiazdki), malezyjskiej (4,5 gwiazdki) i brazylijskiej (4,48 gwiazdki).
#5. Los Angeles – drugie co do wielkości miasto w USA również prezentuje różnorodną ofertę kulinarną. Podobnie jak w San Francisco najwyżej ocenianą kuchnią jest argentyńska (4,54 gwiazdki), ale w Mieście Aniołów znajdziecie znacznie więcej opcji dla smakoszy. Warto sprawdzić ocenianą na 4,48 gwiazdki kuchnię karaibską lub posmakować dań tajwańskich (4,46 gwiazdki). Bardziej popularne kuchnie, takie jak francuska (4,44 gwiazdki) i włoska (4,42 gwiazdki), również uzyskały dobre oceny.
Od restauracji z gwiazdką Michelin po niewielkie knajpki, oferta kulinarna Stanów Zjednoczonych zaspokoi gusta wszystkich. Znajdziemy tam jedzenie z całego świata, a jak podkreślają autorzy badania, odwiedzenie restauracji o międzynarodowym charakterze może być też świetną okazją, by podszlifować umiejętności językowe.