Ananasy rosną na grubej łodydze, która rośnie na wysokość około 100-120 cm. Z łodygi wyrastają liście: długie, sztywne i kłujące. Kwiaty ananasa są koloru fioletowego.Owoce ananasa składają się z około stu fragmentów o kształcie sześcianów. Dojrzały ananas ma żółtawy kolor (niedojrzały jest zielono-brunatny). Zazwyczaj waży ok. 1-2 kg, ale zdarza się, że nawet 5 kg. Tuż nad owocem wyrasta pióropusz liści, potocznie nazywany koroną. Pierwsze owoce dojrzewają po około dwóch latach od posadzenia. Niestety, ananas owocuje tylko raz w życiu, więc po zerwaniu owocu, należy wyrzucić roślinę. Natomiast koronę należy delikatnie odciąć i ukorzenić - wtedy ponownie po około dwóch latach, wyrośnie owoc.
Gdzie znajdziemy plantacje ananasa?
Głównie w krajach, gdzie panuje klimat tropikalny (temperatura w ciągu roku nie może spaść poniżej 20 stopni Celsjusza): najwięcej w Brazylii, ale też Meksyku, Chinach, Tajlandii, na Hawajach, Kostaryce, na Filipinach. Owoce ananasa można jeść zarówno na surowo jak i w przetworach (sokach, dżemach). Ananasy zawierają łatwo przyswajalne cukry, mikro- i makroelementy (takie jak potas czy miedź), witaminę C, a także bromelinę – enzym, który ułatwia trawienie.
Sprawdź jakie właściwości ma ananas?