Andrzejki 2014 zbliżają się wielkimi krokami. Teraz jest idealny moment, żeby zaplanować menu na andrzejkową imprezę. Z pewnością chcesz zachwycić swoich gości oryginalnymi przysmakami, więc warto szukać inspiracji u znanych gwiazd. Magda Gessler, Anna Starmach, Ewa Wachowicz czy Nigella Lawson zdradziły swoje przepisy na imprezowe potrawy.
Co jeść na imprezie andrzejkowej?
Camembert z rukolą i pomidarami według Magdy Gessler
Magda Gessler poleca camembert z rukolą i pomidorami. To doskonała przekąska serwowana na ciepło.
Składniki:
okrągły ser camembert
rukola
pomidorki koktajlowe
sos winegret
Nagrzaj piekarnik do 180 stopni. Przekrój ser na dwa różne krążki. Ułóż je na brytfance pleśnią do dołu i włóż do piekarnika na 20 minut. W tym czasie przygotuj pomidorki koktajlowe - pokrój je i ułóż na rukoli. Na to połóż zapieczony ser. Dodaj sos winegret.
Zobacz też: Dania z dyni. Dynia marynowana w occie PRZEPIS
Sałatka z warzyw według Anny Starmach
Anna Starmach w swoim programie Pyszne 25 polecała sałatkę z warzyw grillowanych. Zdajemy sobie sprawę, że nie jest to idealny moment na grillowanie warzy, więc polecamy zastąpić je podsmażonymi lub zapieczonymi w piekarniku warzywami.
Składniki:
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 żółta patryka
2 cukinie
200 g sera feta
200 g roszponki
oliwa z oliwek
czosnek
tymianek
sok z cytryny
ocet balsamiczny
Pokrój warzywa w paski, dodaj czosnek, tymianek i polej wszystko oliwą z oliwek. Włóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw wszystko do piekarnika (nagrzanego do 200 stopni) na 20 minut. Ser feta pokrój w plastry i usmaż go na patelni. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Gotowe!
Pasta z cieciorki według Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz stawia na proste potrawy. Poleca pastę z cieciorki, którą można podawać z chlebem.
Składniki:
2 puszki cieciorki
czosnek
sok z połówki limonki
chilli
1 łyżka oleju sezamowego
sól i pieprz
Odsącz cieciorkę. Potem zmiksuj ze sobą wszystkie składniki. Pasta jest gotowa!
Roladki z awokado i krabem według Nigelli Lawson
Świetną propozycję na imprezy ma także Nigella Lawson, która poleca przygotować roladki z awokado i krabem.
Składniki:
pół szklanki mięsa z kraba
1 łyżeczka majonezu
pół łyżeczki pasty wasabi
olej sezamowy
pół awokado
sałata lodowa
6 tortilli
Mięso, majonez, wasabi i olej połącz ze sobą w misce. Wyciągnij miąższ z awokado. Na każdej tortilli ułóż pasek farszu i dodaj miążdz z awokado. Dodaj sałatę. Zawiń tortille i potnij je na kilka części!
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail