Latem arbuzy można jeść bez przerwy! Są pyszne, słodkie (stanowią więc doskonały zamiennik słodyczy) i niskokaloryczne (idealne dla osób na diecie). Do tego doskonale gaszą pragnienie, bo zawierają aż 92 proc. wody i są bardzo orzeźwiające. A to nie koniec niesamowitych właściwości arbuzów. Arbuzy polepszają przemianę materii i wpływają korzystnie na układ pokarmowy. Są moczopędne, więc pomagają chorym na nerki. Do tego pozwalają obniżyć ciśnienie krwi, wpływając na mięśnie, od których zależy średnica tętnic. Naczynia krwionośne rozszerzają się, a to wpływa na zmniejszenie ciśnienia. Jakby tego było mało, to arbuzy są źródłem likopenu (jak pomidory czy grejpfruty), który ma właściwości wspomagania leczenia chorób nowotworowych! Arbuzy mają też korzystny wpływ na skórę: działają przeciwzmarszczkowo, a w formie maseczki tonizująco i ściągająco. Pomagają też w leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów. Niestety, nie każdy może jeść arbuzy! Okazuje się bowiem, że arbuzy mogą szkodzić uczulonym na pyłki roślin. Może się okazać, że ten przysmak wywoła reakcję alergiczną.
Zobacz: Pyszne i zdrowe ZAMIENNIKI wysokokalorycznych produktów spożywczych
Przeczytaj też: Nie jedz takiego łososia! Jest GROŹNY dla ZDROWIA!