Pierniczki

i

Autor: Pixabay Pierniczki mają kilka określeń w mazurskiej gwarze. Najczęściej spotykane to: fafernuski oraz swojsko brzmiące psierniki i psiernicki.

Arcygroźne składniki w pierniczkach. Mało kto o nich wie, a jedzą je wszyscy. Kupując takie pierniki narażasz swoje zdrowie. Eksperci żywieniowi alarmują

2022-12-14 4:05

Pachnące pierniczki to zdecydowanie jeden z symboli Bożego Narodzenia. Często zdarza się, że w natłoku codziennych zdarzeń nie mamy czasu na tradycyjne wypiekanie pierników i kupujemy gotowe w sklepie. W ostatnich latach coraz więcej mówi się o czytaniu składów żywności i przykładaniu uwagi do tego, co spożywamy. Okazuje się, że kupne pierniczki często mają w swoim składzie niezdrowe i potencjalnie niebezpiecznie składniki. Uważać muszą także alergicy, nawet w produktach, które nie powinny zawierać orzechów możemy znaleźć ich śladowe ilości, a to już śmiertelne niebezpieczeństwo.

Groźne dla zdrowia pierniczki. Na co zwracać uwagę? 

Domowe wypieki nie mają sobie równych nie tylko dzięki rewelacyjnemu smakowi, ale także składkowi. Przygotowując ciasto samemu doskonale wiemy, co się w nim znajdzie, w przypadku kupnych wypieków spożywamy wiele konserwantów, sztucznych barwinków oraz innych składników, nad którymi nie mamy kontroli. Niektóre z nich mogą być potencjalnie niebezpieczne. Szczególnie groźne dla naszego zdrowia są sztuczne polewy, którymi zdobi się pierniki. Często pełne są one chemicznych ulepszaczy smaku oraz koloru. 

Zobacz także: Niebezpieczne mandarynki opanowały sklepy. Nawet ich mycie nie pomoże. Chemiczka ostrzega rodziców

Tych pierniczków nie kupuj! Możesz sobie tylko zaszkodzić

Kupne pierniki bardzo często posiadają w swoim składzie wiele sztucznych składników. Poza cukrem i masą tłuszczu nie kryje się w nich nic wartościowego. Zawsze sprawdzaj, czy wybierane przez Ciebie wypieki nie posiadają sztucznych ulepszaczy smaku oznaczonych symbolem "E". Warto mieć świadomość, że nie każde "E" jest szkodliwe jednak duża liczba ich w składzie pierników powinna nas niepokoić. Sklepowe ciasta pełne są także niezdrowych tłuszczów. Jak wskazują eksperci tłuszcz w pierniczkach, mimo że jest tłuszczem roślinnym to jest także wysoko nasycony. Znajduje się w nich wiele izomerów trans, która obniżają poziom dobrego cholesterolu, a podwyższają poziom złego cholesterolu. 

Śmiertelne niebezpieczeństwo czyha na alergików 

Czytać składy żywości powinien każdy, jednak bezwzględnie muszą to robić alergicy. W przypadku osób uczulonych na orzechy już nawet mała ilość alergenu może być śmiertelnie niebezpieczna. Gotowe ciasta i ciasteczka często mogą zawierać śladowe ilości orzechów, nawet jeżeli teoretycznie nie ma ich w składzie. Zdarza się bowiem, że ciasta te przygotowywane są w tych samych firmach i maszynach, co produkty z orzechami. 

Sonda
Pieczesz domowe pierniki na święta?
Niesamowita akcja pracowników ZOO w Poznaniu

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki