Groźne dla zdrowia pierniczki. Na co zwracać uwagę?
Domowe wypieki nie mają sobie równych nie tylko dzięki rewelacyjnemu smakowi, ale także składkowi. Przygotowując ciasto samemu doskonale wiemy, co się w nim znajdzie, w przypadku kupnych wypieków spożywamy wiele konserwantów, sztucznych barwinków oraz innych składników, nad którymi nie mamy kontroli. Niektóre z nich mogą być potencjalnie niebezpieczne. Szczególnie groźne dla naszego zdrowia są sztuczne polewy, którymi zdobi się pierniki. Często pełne są one chemicznych ulepszaczy smaku oraz koloru.
Zobacz także: Niebezpieczne mandarynki opanowały sklepy. Nawet ich mycie nie pomoże. Chemiczka ostrzega rodziców
Tych pierniczków nie kupuj! Możesz sobie tylko zaszkodzić
Kupne pierniki bardzo często posiadają w swoim składzie wiele sztucznych składników. Poza cukrem i masą tłuszczu nie kryje się w nich nic wartościowego. Zawsze sprawdzaj, czy wybierane przez Ciebie wypieki nie posiadają sztucznych ulepszaczy smaku oznaczonych symbolem "E". Warto mieć świadomość, że nie każde "E" jest szkodliwe jednak duża liczba ich w składzie pierników powinna nas niepokoić. Sklepowe ciasta pełne są także niezdrowych tłuszczów. Jak wskazują eksperci tłuszcz w pierniczkach, mimo że jest tłuszczem roślinnym to jest także wysoko nasycony. Znajduje się w nich wiele izomerów trans, która obniżają poziom dobrego cholesterolu, a podwyższają poziom złego cholesterolu.
Śmiertelne niebezpieczeństwo czyha na alergików
Czytać składy żywości powinien każdy, jednak bezwzględnie muszą to robić alergicy. W przypadku osób uczulonych na orzechy już nawet mała ilość alergenu może być śmiertelnie niebezpieczna. Gotowe ciasta i ciasteczka często mogą zawierać śladowe ilości orzechów, nawet jeżeli teoretycznie nie ma ich w składzie. Zdarza się bowiem, że ciasta te przygotowywane są w tych samych firmach i maszynach, co produkty z orzechami.