Kurki to ulubione grzyby Polaków. Przepisów na ich wykorzystanie jest mnóstwo ale zanim zabierzemy się za gotowanie, trzeba te grzyby dostarczyć do kuchni. Gdzie ich szukać? Najprostszym sposobem będzie wizyta w sklepie. Taka metoda może być też najbezpieczniejszą, bo jeśli nie znamy się na grzybach lepiej nie ryzykować i kupić koszyczek atestowanych kurek. Jednak jeśli doskonale znamy się na grzybach lub możemy skorzystać z pomocy kogoś, kto wie jak odróżnić okazy jadalne od trujących, to sami możemy wybrać się do lasu. Jajecznica z własnoręcznie zebranymi kurkami będzie smakowała obłędnie. Gdzie rosną kurki?
Arcypyszne grzyby czekają w lesie. Gdzie rosną kurki? Zapamiętaj te zasady, a wrócisz z grzybobrania z pełnym koszem
Kurki rosną głównie w lasach iglastych. Szukaj ich szczególnie pod świerkami, sosnami, ale czasem także i w pobliżu brzóz, dębów i buków. Jeśli zastanawiasz się, gdzie jeszcze wypatrywać tych grzybów, podczas spacerów po lesie zwróć także uwagę na mech. Pieprznik jadalny uwielbia skrywać się w ciepłej zielonej kołderce. Kolejną zasadą, o której warto pamiętać podczas zbierania kurek jest szukanie więcej niż jednej w tym samym miejscu. Zazwyczaj rosną w skupiskach po kilkanaście sztuk i wyrastają z piaszczystej gleby. Co ciekawe, dobrze jest także zapamiętać miejsce, w którym zebraliśmy sporo grzybów. Po około tygodniu pojawią się tam nowe. Warto także wiedzieć, że kurki to potoczne określenie. Oficjalna nazwa to pieprznik jadalny. Jej autorem jest Józef Jundziłł, botanik i mykolog, który właśnie w ten sposób opisał je już w 1830 roku. Jednak kurka to nie jedyna potoczna nazwa grzybów. Inne to: lisica, lisiczka, liszka a także kurza noga czy stągiewka. Łaciński termin to Cantharellus cibarius. Kurki łatwo pomylić także z innymi grzybami. Jaki rozpoznać kurki?
Kurki - jak wyglądają? Uważaj, by nie pomylić z lisówką
Kurki mają charakterystyczny pomarańczowy lub żółty kapelusz. Wyglądem przypominają także inne grzyby, niestety niejadalne. Łatwo je pomylić m.in. z lisówką pomarańczową. Kapelusz pieprznika jadalnego ma od 1 do nawet 12 cm. U młodych owocników jest wypukły i z podwiniętym brzegiem, u starszych - lejkowaty i rozpostarty. Listewki zbiegają się daleko na trzonie, mają taką samą barwę jak kapelusz i rozgałęziają się widlasto i w sposób nieregularny. Zaś u lisówki zamiast listewek są blaszki. Kurkę od lisówki możemy odróżnić także patrząc na wygląd trzonka, który u kurek jest przysadzisty, krótki i gruby, a u lisówki cienki i bardziej pomarańczowy. Grzyby różnią się także miąższem - u lisówki jest bardziej pomarańczowy. Jednak jeśli nie mamy pewności, czy zebrane przez nas grzyby są jadalne możemy zwróci się o pomoc specjalistów w lokalnej stacji sanepidu.