Sernik to bez wątpienia król deserów. Nie wyobrażamy sobie bez niego zarówno Wielkanocy jak i Bożego Narodzenia oraz innych rodzinnych świąt. Niezależnie od tego, czy do kawy podajemy sernik z rosą, królewski, z brzoskwiniami, czy może nowojorski lub też krakowski albo wiedeński - zajadamy z zachwytem. Przepisów na sernik jest tak dużo, że każdy znajdzie swój ulubiony smak. Jedni zachwycają się ciężkim i zwartym sernikiem krakowskim z charakterystyczną kratką z ciasta na wierzchu, inni wolą delikatna serową masę, która rozpływa się w ustach. Kwestia rodzynek w serniku jest tak sporna, że nie będziemy się nad tym rozwodzić, ale jedno jest pewne – sernik zaprząta myśli człowieka od starożytności, a może nawet od zawsze tylko nie ma na to jeszcze dowodów. W V w. p.n.e. grecki filozof i lekarz Aegimus napisał całą książkę o sztuce wypieku tego ciasta. Uczony wierzył, że olimpijczycy karmieni sernikiem wygrywają igrzyska. Dziś ten deser w przeróżnych odmianach zachwyca łasuchów na każdej długości i szerokości geograficznej. Angielski i amerykański cheesecake, francuski gâteau au fromage, hiszpańska tarta de queso, niemiecki Käsekuchen albo chiński Rǔlào dàngāo to zaledwie namiastka tego, co ma do zaoferowania świat serników. Jednak jeśli marzy ci się ciasto lekkie jak chmurka, puszyste i wilgotne sięgnij po recepturę naszych babć i wykorzystaj paten z ziemniakami.
NIE PRZEGAP: Genialny sposób na królową nowalijek! Zrób tak rzodkiewkę, a zachwytom gości nie będzie końca
Arcypyszny patent na sernik z ziemniakami! Będzie smakował jak z „Piekarenki u Babci”
Choć pomysł wydaje się szalony, to jest genialny w swej prostocie. Żeby sernik był puszysty a jednocześnie wilgotny, nasze babcie dodawały do niego gotowane ziemniaki. Taki serniczek rodem z „Piekarenki Babci” dłużej zachowa świeżość, choć niewykluczone, że nie będzie dane ci sprawdzić. Ten arcypyszny sernik z ziemniakami znika niemal natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Jak go przygotować? Sprawdzony przepis znajdziesz na beszamel.pl TUTAJ.