Świeże zioła to podstawa dobrej kuchni. Bazylia, koperek, pietruszka, mięta i wiele innych roślin szybko więdną. Jednym ze sposobów na zachowanie ich świeżości na dłużej jest kupienie roślin w doniczce. Ale nie zawsze mamy taką możliwość. Oczywiście możemy także wykorzystać cały pęczek od razu po zerwane jednego dnia szybko więdną. Nie zawsze możemy wykorzystać cały pęczek. Co zrobić, aby nie marnować reszty?
Jak przechowywać świeże zioła? Ten prosty sposób przedłuży ich trwałość o kilka dni
Jeśli nie możesz wykorzystać świeżych ziół od razu możesz je przechować nawet klika dni. Wystarczy wykorzystać prosty sposób, do którego przyda się papierowy ręcznik oraz foliowy woreczek i odrobina wody. Świeża bazylia, koperek, pietruszka czy jakiekolwiek inne zioła włożone do szklanki z woda niczym kwiaty do wazonu zwiędną lub zaczną gnić. Dlatego lepiej będzie opłukać świeże zioła pod bieżącą zimną wodą, odciąć końcówki łodyg, zawinąć w papierowy ręcznik, a następnie w foliowy woreczek. Tak zabezpieczone zioła przechowujemy w lodówce. Nie stracą świeżości nawet przez 3 dni. Ważne jednak, by zwrócić uwagę na jakość roślin już w momencie ich kupowania. Jeśli gotowe pęczki koperku lub pietruszki więdną już na sklepowej półce lepiej ich nie kupuj. Jednak jeśli bardzo potrzebujesz, możesz także ożywić je trochę wykorzystując podany wyżej trik.