Asparagus pierzasty

2009-03-09 18:00

Asparagus jest byliną, podkrzewem lub krzewem, w naturze występuje w strefie klimatu podzwrotnikowego, rzadziej umiarkowanego. Ma białe, drobne kwiaty o delikatnym zapachu.

Budowa rośliny świadczy o jej przystosowaniu się do suchego klimatu: na korzeniach powstały bulwiaste twory, służące do magazynowania wody, a liście przekształciły się w łuski (nie są one prawdziwymi liśćmi, ale wytworami pędu, tzw. gałęziakami).

Kwiaty są drobne, białe, mają delikatny zapach, pojawiają się zwykle latem. Po ich przekwitnięciu zawiązują się owoce – kolorowe jagody. Asparagus pierzasty ma horyzontalnie rozłożone gałęzie i bardzo drobne liście przypominające igiełki, nadające mu lekki wygląd.

Roślina powinna stać w miejscu jasnym, ale nie nasłonecznionym. Latem należy je cieniować w godzinach południowych, w przeciwnym razie stają się jasnozielone (jakby wypłowiałe), a ich pędy drewnieją i bardzo łatwo się łamią. Wiosną i latem najlepiej utrzymywać temperaturę 20–25°C, zimą należy zapewnić dużo światła i temperaturę około 15°C.

Asparagusy rozmnaża się głównie przez nasiona, czasem także przez podział starszych rozrośniętych egzemplarzy. Nasiona wyjęte z miąższu owoców wysiewa się jak najszybciej po zbiorze (od października do lutego). Aby rośliny wzeszły szybko i równomiernie, przed siewem nasiona warto moczyć 48 godzin w ciepłej wodzie.

Więcej czytaj na:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki