Budowa rośliny świadczy o jej przystosowaniu się do suchego klimatu: na korzeniach powstały bulwiaste twory, służące do magazynowania wody, a liście przekształciły się w łuski (nie są one prawdziwymi liśćmi, ale wytworami pędu, tzw. gałęziakami).
Kwiaty są drobne, białe, mają delikatny zapach, pojawiają się zwykle latem. Po ich przekwitnięciu zawiązują się owoce – kolorowe jagody. Asparagus pierzasty ma horyzontalnie rozłożone gałęzie i bardzo drobne liście przypominające igiełki, nadające mu lekki wygląd.
Roślina powinna stać w miejscu jasnym, ale nie nasłonecznionym. Latem należy je cieniować w godzinach południowych, w przeciwnym razie stają się jasnozielone (jakby wypłowiałe), a ich pędy drewnieją i bardzo łatwo się łamią. Wiosną i latem najlepiej utrzymywać temperaturę 20–25°C, zimą należy zapewnić dużo światła i temperaturę około 15°C.
Asparagusy rozmnaża się głównie przez nasiona, czasem także przez podział starszych rozrośniętych egzemplarzy. Nasiona wyjęte z miąższu owoców wysiewa się jak najszybciej po zbiorze (od października do lutego). Aby rośliny wzeszły szybko i równomiernie, przed siewem nasiona warto moczyć 48 godzin w ciepłej wodzie.
Więcej czytaj na: