Babcia do babki wielkanocnej zawsze dodaje ten jeden składnik. Dzięki temu ciasto jest wilgotne i puszyste. Cała rodzina będzie zajadać się ze smakiem. Przepis na babkę wielkonocną

2025-03-31 9:54

Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy przez babki. To pyszne, wilgotne i puszyste ciasto, które króluje na polskich stołach w okresie Wielkanocy. Moja babcia zawsze do ciasta dodawała swój sekretny składnik, który sprawiał że banka była odpowiednio wilgotna oraz puszysta. Babka wielkanocna z przepisu mojej babci znikała ze stołu w kilka minut.

Babka wielkanocna

i

Autor: Shutterstock

Moja babcia zawsze dodawała to do babki wielkanocnej. Dzięki temu ciasto było wilgotne i puszyste

Każda gospodyni ma swoje sekrety. Moja babcia na Wielkanoc do babki zawsze dodawała ten jeden składnik. Powtarzała, że dzięki niemu ciasto było idealnie mokre i puszyste. Tak przygotowana babka wielkanocna smakowała wybornie i znikała ze stołów w kilka minut. Sekretem babki wielkanocnej mojej babci był majonez. Dodanie niewielkiej ilości majonezu do ciasta na babkę wielkanocną sprawi, że będzie ono wilgotne i puszyste. Zawarty w majonezie ocet wybornie podkreśli smak i sprawi, że ciasto nie będzie się kruszyć.

Ciasto na Wielkanoc. Przepis na babkę wielkanocną

Tradycją polskiego biesiadowania są ciasta. Nie ma świąt bez charakterystycznych dla nich wypieków. W Boże Narodzenie króluje makowiec, a w Wielkanoc babka wielkanocna oraz mazurek. Szczególnie znaczenie w kontekście symboliki Wielkanocy ma właśnie babka wielkanocna. Podania wskazują, że pojawiła się na polskich stołach już w XV wieku. Według tradycji była wypiekana w Wielki Piątek, a przepis znany był tylko kobietom. Mężczyźni w czasie pieczenia babki wielkanocnej nie mogli wchodzić do domu. Według legend król Stanisław I Leszczyński sam miał wynaleźć przepis na to ciasto mocząc zwietrzałego kugelhopfa w rumie. Babka swoją nazwę miała zawdzięczać bohaterowi bajki Ali Baba. Obecnie w wielu domach babka wielkanocna wchodzi w skład święconki.

Babka Wielkanocna Drożdżowa - przepis

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Ciasto:500 g mąki pszennej (typ 500 lub 550)
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 4 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2-3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Rozczyn: W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj ciepłe mleko, cukier i mąkę. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
  • Ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
  • W osobnej misce roztrzep jajka i żółtka.
  • Do suchych składników dodaj rozczyn, roztopione masło, jajka z żółtkami, ciepłe mleko, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz).
  • Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 10-15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ścianek miski. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki, ale uważaj, żeby nie dodać za dużo.
  • Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Formowanie i pieczenie: Nasmaruj masłem i wysyp mąką formę do babki (najlepiej z kominem).
  • Wyłóż wyrośnięte ciasto do formy, wypełniając ją do około 2/3 wysokości.
  • Przykryj formę ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby ciasto jeszcze trochę podrosło.
  • Rozgrzej piekarnik do 170°C (góra-dół).
  • Piecz babkę przez około 45-55 minut, lub do suchego patyczka. Jeśli wierzch babki zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryj go folią aluminiową.
  • Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i odstaw do przestygnięcia na około 10 minut. Następnie delikatnie wyjmij babkę z formy i ostudź całkowicie na kratce.
Super Express Google News

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki