Ten sposób na niemarnowanie jedzenia ze świątecznego stołu, przyda się nie tylko w przypadku babki wielkanocnej. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej powinni zapisać sobie wszyscy, którzy zastanawiają się jak odświeżyć, każde słodkie drożdżowe ciasto. Autorka słynnych „365 obiadów za 5 zł”, które w XIX i na początku XX wieku były popularniejsze niż dzieła Bolesława Prusa, ma na koncie także mnóstwo innych poradników. W książce pod tytułem „Baby, placki i mazurki. Praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników i t. p.” autorka podaje przepisy m.in. na baby zwyczajne, baby polskie, na mące kartoflanej, babki bez ambarasu i na proszkach burzących. Ale jest także porada dotyczącą tego, jak takie ciasto odświeżyć, co może przydać się po świętach.
Jak odświeżyć babkę wielkanocną? Przepis, dzięki któremu ciasto drożdżowe będzie jeszcze lepsze niż zaraz po upieczeniu
Lucyna Ćwierczakiewiczowa słynęła nie tylko ze znakomitych przepisów, ciętego języka i sprawnego zarządzania własnym biznesem. Jej najsłynniejszym dziełem jest „365 obiadów za 5 zł”. Książka wydana w 1860 roku była wielokrotnie wznawiana i traktowana przez młode gospodynie niemal jak biblia. Ćwierczakiewiczowa uczyła także jak prowadzić dom i oszczędzać dlatego w swoich poradnikach często zdradzała sposoby na przetwarzanie żywności. Tak jak w książce wydanej w 1908 roku - „Baby, placki i mazurki”. Autorka opisuje w niej m.in. sposób na odświeżanie drożdżowej baby.
- Odświeżanie bab drożdżowych. Najlepiej odświeża się baby przez owinięcie w zwilżoną bibułę, a następnie wstawienie w piec, lepszy jest jednak sposób następujący: skroiwszy cienko warstwę z wierzchu babki, skropić ją mocno rozpuszczonym w araku cukrem, biorąc na kieliszek od wina araku czubatą łyżkę cukru i tak zwilgoconą wstawić na 20 minut w dobrze gorący piec; można jeszcze przy tym sposobie zastosować owinięcie całej baby w bibułę wilgotną. Baba będzie lepsza od świeżej, gdyż przejdzie arakiem i cukrem. Można arak z równym skutkiem zastąpić winem francuskiem, naturalnie białem - zapewnia Lucyna Ćwierczakiewiczowa.