Wymieszaj ze sobą te dwa składniki i umyj patelnię. Tak moja babcia radziła sobie ze spalenizną
Każdy profesjonalny kucharz potwierdzi, że nie ma smacznych potraw bez szkód w kuchni. Przypalone garnki i patelnie to sprawa całkowicie normalna. Nienormalne jest jednak ich niemycie i korzystanie z przypalonych naczyń podczas gotowania. Nie tylko sprawia to, że garnki i patelni szybciej się niszczą, ale może także przełożyć się na smak i jakość przyrządzanych potraw. Zwykły płyn do naczyń nie radzi sobie ze spalenizną na patelni. W takim przypadku warto sięgnąć po domowe sposoby, które rozpuszczają warstwę przypalonego tłuszczu. Do takich sposobów zalicza się pasta z sody oczyszczonej.
To sposób, po który chętnie sięgała moja babcia. Zawsze po smażeniu przygotowywała pastę z sody oczyszczonej oraz wody w proporcjach 1:1. Mieszała porządnie, aż całość zamieniała się w gęstą pastę i nakładała ją na przypaloną patelnię. Zostawiała na około 2-3 godziny, następnie myła patelnię płynem do naczyń. Soda oczyszczona rewelacyjnie radzi sobie ze spalenizną, rozpuszcza tłuszcz i usuwa inne zabrudzenia. Jest przy tym bezpieczna dla delikatnych powierzchni patelni. W ten sam sposób usuniesz spalenizną z garnków.
Jak to wyczyścić?