Bakłażany marynowane [PRZEPIS] - jak przyrządzić, ile soli dodać

2013-07-28 12:00

Bakłażany marynowaneKoszt: 12 zł Składniki: 1 kg bakłażanów, 35 dag cebuli, łyżka soli

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Te fioletowe warzywa rzadko są na naszym stole, dlatego powiemy, jak przyrządzić smaczne bakłażany marynowane.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Zalewa: 10 ml oliwy, półtorej szklanki octu winnego, szklanka wody, garść świeżych listków bazylii (lub czubata łyżka suszonej), łyżka soli

Sposób przygotowania: Bakłażany umyć. Oczyścić z pestek, pokroić w grube słupki, zasypać solą i pozostawić na ok. dwie godziny. Potem odsączyć, osuszyć, lekko obsmażyć na oliwie. Odsączyć z tłuszczu. Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem i łyżką soli. Pokroić cebulę w plasterki. W słoikach układać cebulę, bakłażany i listki bazylii. Zalać gorącą zalewą i zamknąć słoiki.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki