BAKTERIA COLI: Źródłem zakażeń jest jedzenie z restauracji – jest NOWY TROP

2011-06-05 14:15

Niemieckie służby sanitarne kontrolują restaurację w Lubece jako potencjalne źródło zakażeń nowym niezwykle śmiercionośnym szczepem bakterii E. coli. Zdaniem portalu tygodnika "Der Spiegel" to może być przełomowy trop w „Aferze Ogórkowej”.

Trwają poszukiwania źródła bakterii, bo ciągle rośnie liczba osób zakażonych. W ciągu ostatnich dni w Niemczech odnotowano prawie 200 przypadków zakażenia groźną bakterią.

Przeczytaj koniecznie: Bakteria E. coli - jakie są OBJAWY ZATRUCIA, czym grozi zakażenie Pałeczką okrężnicy, Escherichia coli

W sprawie groźnej bakterii będą też radzić europosłowie. Siedemnastego czerwca o walce z chorobą wywoływaną przez bakteria coli będą dyskutować ministrowie Unii Europejskiej oraz komisarze do spraw zdrowia i rolnictwa

Tymczasem najbardziej dotknięci "kryzysem ogórkowym" hiszpańscy przedsiębiorcy wszczęli już procedury prawne przeciwko rządowi Niemiec. Ten twierdził na początku, że źródłem zakażeń są właśnie warzywa z Hiszpanii.

Patrz też: Bakteria E. coli - kobiety są bardziej zagrożone

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają