Składniki:
1-1,5 kg buraków
porcja włoszczyzny bez porów
1 suszony kapelusz grzybowy
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
cukier l olej
Sposób przygotowania:
Buraki wyszorować, gotować w niewielkiej ilości wody. Włoszczyznę zalać 3 l wody, dodać umyty kapelusz grzybowy, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż włoszczyzna będzie miękka. Ugotowane buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wyjąć z wywaru warzywa, wrzucić starte buraki i od razu zdjąć z ognia. Dodać 1 łyżkę oleju, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku. Delikatnie zamieszać i odstawić pod przykryciem na min. 24 godziny. Odcedzić barszcz i doprawić do smaku tuż przed podaniem.