PRZEPISY NA WIELKANOC, ZUPY: Barszcz czerwony czysty

2013-03-29 14:09

Jak przyrządzić wielkanocny barszcz czerwony?

Składniki:

1-1,5 kg buraków

porcja włoszczyzny bez porów

1 suszony kapelusz grzybowy

3 ząbki czosnku

2 liście laurowe

2-3 ziarna ziela angielskiego

sok z 1 cytryny

sól

pieprz

cukier l olej

Sposób przygotowania:

Buraki wyszorować, gotować w niewielkiej ilości wody. Włoszczyznę zalać 3 l wody, dodać umyty kapelusz grzybowy, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż włoszczyzna będzie miękka. Ugotowane buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej. Wyjąć z wywaru warzywa, wrzucić starte buraki i od razu zdjąć z ognia. Dodać 1 łyżkę oleju, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku. Delikatnie zamieszać i odstawić pod przykryciem na min. 24 godziny. Odcedzić barszcz i doprawić do smaku tuż przed podaniem.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki