Barszcz Wielkanocny według przepisu Magdy Gessler - Jak zrobić biały barszcz na Wielkanoc?

2016-03-06 1:45

Podajemy przepis na biały barszcz wielkanocny według Magdy Gessler. Szefowa "Kuchennych rewolucji" wie, jak ugotować wyśmienity barszcz na Wielkanoc, dlatego warto przed świętami poznać jej przepis. To danie twoja rodzina będzie wspominała jeszcze długo po świętach!

Przepisy Magdy Gessler

Przepisy Magdy Gessler cieszą się olbrzymią popularnością i nic dziwnego. Znana restauratorka, szefowa "Kuchennych rewolucji" i programu "Masterchef" zna się na kuchni jak nikt inny i nieraz uwodniła, że jej potrawy to recepta na sukces nie tylko kulinarny. Szczególnie teraz, przed Wielkanocą, warto poznać przepisy a la Magdy Gessler, by wkrótce zachwycić domowników niezwykle smacznymi potrawami. Jako pierwszy wypróbuj przepis według Magdy Gessler na barszcz biały.

Biały barszcz na Wielkanoc - przepis według mistrzyni Magdy Gessler

Już niedługo trzeba będzie zabrać się za przygotowywanie potraw Wielkanocnych, wśród których najważniejszy jest barszcz biały. Zgodnie z tradycją biały barszcz spożywa się w pierwszej kolejności. Podaje się go z dodatkiem pokrojonej kiełbasy, jajka, chleba i startego chrzanu. Jak wielkanocny barszcz biały przyrządza Magda Gessler? Bardzo tradycyjnie i „smacznie jak u mamy”. Jej przepis a la Magda Gesler na barszcz wielkanocny z pewnością przypadnie do gustu smakoszom tradycyjnej polskiej kuchni, którzy lubią odkrywać jej smaki na nowo.

Składniki

  • biała kiełbasa
  • śmietana 30%
  • 2 szklanki zakwasu pszennego
  • 1 cebula
  • garść majeranku
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 jaja
  • 1 l wywaru mięsnego
  • 4 ząbki czosnku
  • starty korzeń chrzanu

Sposób wykonania

Włóż do wywaru mięsnego żeberka i gotuj około godziny. Następnie dodaj zakwas i zmiażdżony czosnek, całość gotuj pod przykryciem około godziny. W tym czasie pokrój boczek i cebulę w kostkę. Wrzuć boczek na rozgrzaną patelnię i gdy się trochę przyrumieni, dodaj cebulę. Zeszklij ją na złoto. Wyciągnij z barszczu ugotowane żeberka. Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Dodaj starty na papkę korzeń chrzanu. Całość wymieszaj. Następnie włóż do zupy białą kiełbasę. Gdy się ugotuje, wyjmij ją, pokrój i wrzuć do barszczu. Wsyp garść majeranku. Dorzuć podsmażony boczek z cebulą, całość wymieszaj. Ugotuj jajka na twardo. Obierz i pokrój je na połówki. Wlej barszcz do talerzy, a na wierzch połóż przekrojone jajka.

WIĘCEJ PRZEPISÓW I KULINARNYCH INSPIRACJI ZNAJDZIESZ W SERWISIE KULINARNYM BESZAMEL.SE.PL

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają