Przepisy Magdy Gessler
Przepisy Magdy Gessler cieszą się olbrzymią popularnością i nic dziwnego. Znana restauratorka, szefowa "Kuchennych rewolucji" i programu "Masterchef" zna się na kuchni jak nikt inny i nieraz uwodniła, że jej potrawy to recepta na sukces nie tylko kulinarny. Szczególnie teraz, przed Wielkanocą, warto poznać przepisy a la Magdy Gessler, by wkrótce zachwycić domowników niezwykle smacznymi potrawami. Jako pierwszy wypróbuj przepis według Magdy Gessler na barszcz biały.
Biały barszcz na Wielkanoc - przepis według mistrzyni Magdy Gessler
Już niedługo trzeba będzie zabrać się za przygotowywanie potraw Wielkanocnych, wśród których najważniejszy jest barszcz biały. Zgodnie z tradycją biały barszcz spożywa się w pierwszej kolejności. Podaje się go z dodatkiem pokrojonej kiełbasy, jajka, chleba i startego chrzanu. Jak wielkanocny barszcz biały przyrządza Magda Gessler? Bardzo tradycyjnie i „smacznie jak u mamy”. Jej przepis a la Magda Gesler na barszcz wielkanocny z pewnością przypadnie do gustu smakoszom tradycyjnej polskiej kuchni, którzy lubią odkrywać jej smaki na nowo.
Składniki
- biała kiełbasa
- śmietana 30%
- 2 szklanki zakwasu pszennego
- 1 cebula
- garść majeranku
- 200 g wędzonych żeberek
- 200 g wędzonego boczku
- 4 jaja
- 1 l wywaru mięsnego
- 4 ząbki czosnku
- starty korzeń chrzanu
Sposób wykonania
Włóż do wywaru mięsnego żeberka i gotuj około godziny. Następnie dodaj zakwas i zmiażdżony czosnek, całość gotuj pod przykryciem około godziny. W tym czasie pokrój boczek i cebulę w kostkę. Wrzuć boczek na rozgrzaną patelnię i gdy się trochę przyrumieni, dodaj cebulę. Zeszklij ją na złoto. Wyciągnij z barszczu ugotowane żeberka. Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i wlej do garnka. Dodaj starty na papkę korzeń chrzanu. Całość wymieszaj. Następnie włóż do zupy białą kiełbasę. Gdy się ugotuje, wyjmij ją, pokrój i wrzuć do barszczu. Wsyp garść majeranku. Dorzuć podsmażony boczek z cebulą, całość wymieszaj. Ugotuj jajka na twardo. Obierz i pokrój je na połówki. Wlej barszcz do talerzy, a na wierzch połóż przekrojone jajka.
WIĘCEJ PRZEPISÓW I KULINARNYCH INSPIRACJI ZNAJDZIESZ W SERWISIE KULINARNYM BESZAMEL.SE.PL