Jak czyścić blat kuchenny? Proste triki, które sprawią, że kuchnia zalśni
Każda kobieta to zna, blat kuchenny został przez nas pięknie wyszorowany, a tu przychodzi nasz mężczyzna, kroi pomidora i wszystko ląduje na owym blacie. Od razu powstają plamy i zacieki. Wystarczy chwila, a blaty kuchenne pokrywają się brudem i tłuszczem. Blat kuchenny to miejsce, gdzie przyrządzamy jedzenie, kroimy, obieramy czy siekamy, dlatego jego czystość jest niezwykle ważna. Często aby domyć blat w kuchni wystarczy miękka ściereczka i odrobina płynu do naczyń, jednak są także sposoby, które sprawią, że plamy nie będą pojawiały się tak często, a także będą łatwiejsze do usunięcia. W wielu sklepach znajdziesz specjalne detergenty do mycia blatów, możesz również postawić na domowe metody.
Czyszczenie blatów w kuchni. Co zrobić, by brud się do niech nie lepił?
Jak zawsze w przypadku sprzątania, do mycia blatów przyda się soda oczyszczona i ocet. Wymieszaj je z wodą i tak przygotowanym roztworem przemyj blat. W ten sposób wyczyścisz nawet najbardziej oporny brud, w tym plamy po burakach i jagodach. Jeżeli Twoim problemem są tłuste plamy to postaw na kwasek cytrynowy lub samą cytrynę. Posyp zatłuszczone miejsce solą, a potem dodaj sok z cytryny. Zostaw na kilka minut i wszystko przemyj detergentem. Rób to raz, w tygodniu, a na Twoich blatach nie będzie osiadał tłuszcz.