Bóle żołądka - jakie są możliwe przyczyny?
Jeżeli czujemy ostry ból kojarzący się z dźgnięciem nożem, to prawdopodobnie mamy wrzody. Osoby ze stwierdzoną chorobą wrzodową w momencie napadu nagłego, ostrego bólu powinni udać się szybko na pogotowie, ponieważ to może być początek perforacji żołądka i krwotoku wewnętrznego.
Dolegliwości bólowe w okolicy żołądka mogą być też skutkiem obecności przepukliny rozworu przełykowego przepony. W tej sytuacji zwykle pojawia się również zgaga. Z kolei w przypadku zapalenia śluzówki żołądka dopada nagły, silny ból na środku brzucha, powyżej pępka. Do tego odczuwa się osłabienie, nudności, czasem podwyższoną temperaturę i przykry zapach z ust, charakterystyczny przy chorobach żołądka.
Należy pamiętać, że bóle w nadbrzuszu mogą czasem mieć zupełnie inne pochodzenie, zdarza się, że zawał serca zamiast objawiania się typowym bólem zamostkowym, staje się wyczuwalny właśnie w nadbrzuszu.
Jak przeciwdziałać bólom żołądka?
Jeżeli wykluczyliśmy poważne schorzenia jak rak żołądka lub chorobę wrzodową, w przypadku których należy stosować specjalną dietę, możemy zastanowić się co robić, żeby uniknąć wszelkiej infekcji w obrębie brzucha. Co dobrego możemy zrobić dla swojego przewodu pokarmowego?
- Przede wszystkim zmiana diety! Musimy wykluczyć cukier, nie pozwalać sobie na przejadanie się, zarzućmy spożywanie produktów powodujących niestrawność, szczególnie, gdy organizm jest wyjałowiony, osłabiony lub w trakcie kuracji antybiotykowej.
- Cukier przyczynia się do namnażania drożdżaków, a ich nadmiar może być bardzo szkodliwy. Nie powinno się naużywać ziół przeczyszczających, do czego największe skłonności mają kobiety. Gotowe mieszanki z senesu i kory kruszyny, po pewnym okresie stosowania rozleniwiają układ trawienny i prowadzą do ciężkich zaparć. Podobnie źle dzieje się po długim łykaniu olejku rycynowego.
- Trzeba też walczyć z siedzącym trybem życia, ten również rozleniwia jelita i może doprowadzić do zalegania pokarmu w jelitach nawet przez tydzień!
- W żadnym wypadku nie spożywajmy nawet lekko przypalonych potraw. Toksyczne substancje, które powstają przy paleniu tłuszczu powodują raka!
- Zrezygnujmy z przetworzonej żywności, ponieważ najczęściej objawy choroby wrzodowej pojawiają się po spożyciu pieczywa, gotowych ciast i innych produktów, przy produkcji których używa się środków spulchniających.