Codzienne picie kawy powyżej 2 filiżanek zwiększa ryzyko złamań kości, wśród nabiału najwięcej wapnia znajdziesz w żółtym serze, szczawiany zawarte w rabarbarze, szczawiu i botwince obniżają wchłaniania wapnia, aktywność fizyczna wzmacnia kości – ruszaj się codziennie, wybieraj codziennie różnorodne produkty – jadłospis musi być urozmaicony, małe rybki jedzone ze szkieletem zawierają dużo wapnia – więcej niż jogurt, jedz codziennie nabiał – to główne źródło wapnia w diecie.
Ból stawów i kości może być związany z ich przeciążeniem, na przykład po wykonaniu dużego wysiłku fizycznego, a także ze zmianami zwyrodnieniowymi, zachodzącymi zwłaszcza na skutek upływu lat. Z tego właśnie powodu najmocniej dolegliwości dokuczają osobom starszym. Objawy te mogą również dotyczyć młodszych osób, zwłaszcza w niepogodę. Najprostszym domowym sposobem na ból stawów i kości są ciepłe bądź zimne okłady. Trzeba samemu zaobserwować, co przynosi większą ulgę. Do okładów można stosować różnego rodzaju kompresy, także zakupione w aptece okłady żelowe, które można chłodzić w lodówce bądź nagrzewać w gorącej wodzie. Przydać mogą się też okłady z lodu, zwłaszcza gdy stawy uległy przeciążeniu, na przykład w wyniku kontuzji przy uprawianiu sportu, czy też ciepły termofor.
Jeśli cierpisz na zapalenie stawów, może słyszałaś, że unikanie pewnych pokarmów takich jak bakłażan i papryka, a także zażywanie antyoksydantów może pomóc złagodzić ból, sztywność i zmęczenie? Ruch i aktywność fizyczna także stawom nie szkodzi. Odpowiednio dobrane mogą pomóc zmniejszyć ból i zmęczenie, wzmocnią mięśnie, które są wsparciem dla stawów. Układ kostny stanowi główną podporę dla całego organizmu – tkanek miękkich, chroni organy przed urazami, do niego przyczepione są mięśnie. Umożliwia poruszanie się, jest również magazynem wapnia, fosforu i magnezu. Kości podlegają ciągłej przebudowie – w każdej chwili część ulega resorpcji, a inna odbudowie. Do prawidłowej budowy i składu kości niezbędne są odpowiednie proporcje składników odżywczych oraz aktywność fizyczna. Wapń i fosfor biorą udział w procesach mineralizacji kości. Kluczową rolę odgrywa witamina D3, która jest niezbędna do rozwoju i wzrostu szkieletu u dzieci i utrzymania prawidłowego funkcjonowania kości przez całe życie, zwiększając mineralizację kości, wchłanianie wapnia w jelitach, zmniejszając wydalanie wapnia przez nerki. Niedobór witaminy D3 zmniejsza wchłanianie wapnia, nie może jej zabraknąć w naszej diecie. Najwięcej witaminy D3 produkujemy w skórze pod wpływem słońca. W okresie jesienno-zimowym musimy pamiętać o odpowiedniej podaży jej z produktów żywnościowych (znajdziemy ją w tłustych rybach, olejach rybnych, jajach, drożdżach). Witamin K wpływa na zwiększenie zawartości wapnia w kościach (znajdziesz ją w jarmużu, szpinaku, sałacie, brokułach, brukselce, wątrobie, jogurtach, jajku.W ciągu życia zmienia się aktywność układu kostnego – do 18 roku życia kości szybko rosną, osiągając około 30 roku życia szczytową masę. Po tym czasie kości gubią coraz więcej minerałów, stają się słabsze, zwiększa się ryzyko osteoporozy. Osteoporoza nazywana jest „cichym złodziejem kości”, gdyż najczęściej dowiadujemy się o niej po złamaniu. Aby jej zapobiegać musimy pamiętać o aktywności fizycznej, już od dzieciństwa, gdyż wzmacnia szkielet. Nie musi to być sport wyczynowy, spacery, maszerowanie czy bieganie jest wystarczające. Pamiętaj również o odpowiedniej diecie – urozmaiconej, bogatej w nabiał, witaminę D, białko, owoce i warzywa (szczególnie zielone). Białko zwierzęce zmniejsza utratę masy kostnej, zmniejszając tym samym ryzyko złamań. Unikaj żywności przetworzonej, dań gotowych, fast-food, cukru, wędlin z dużą ilością fosforanów (czytaj etykiety), soli, kofeiny (kawa, czarna herbata, napoje energetyzujące), napojów gazowanych. Zapotrzebowanie na wapń zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Dla osób dorosłych jest to 1000-1200 mg wapnia na dobę. Osiągniemy ten poziom zjadając 1 litr mleka, 4 plasterki sera żółtego (120g), 4 jogurty naturalne (po 150g każdy), 1 kg sera białego, 400 g sardynek w pomidorach czy 400 g migdałów. Oczywiście rzadko kto spożywa 400 g sardynek jednego dnia! Łączymy w posiłkach różne produkty bogate w wapń, tworząc urozmaicone menu – z nabiałem, orzechami, strączkami, pestkami słonecznika, kapustą białą, brokułami, natką pietruszki.
Przykładowy jadłospis - osteoporozaPoniedziałekŚniadanie 2 kanapki z serem żółtym, pomidorem i oliwkami- chleb pełnoziarnisty – 2 kromki- margaryna miękka – posmaruj cienko- ser żółty – 2 plasterki, połóż po 1 na każdej kromce- pomidor – 1 sztuka, pokrój i rozłóż na kanapkach- garść oliwek czarnych – rozłóż na pomidorzeHerbata owocowa – 1 szklankaII śniadanie Koktajl pomarańczowy- jogurt naturalny – 250g- 1 pomarańcz – umyj, obierz, pokrój drobno - otręby żytnie – 1 łyżkaWszystkie składniki wymieszaj, na wierzchu posyp 1 łyżeczką sezamuWoda z cytryną – 1 szklankaObiad Zupa jarzynowa - mięso wołowe – 50g- włoszczyzna tarta – 3 łyżki- fasolka szparagowa – 0,5 szklanki- ziemniak – 1 sztuka- mleko 3,2% - ¼ szklanki- koperek – 1 łyżeczkaUgotuj zupę z podanych warzyw i mięsa, na koniec gotowania dodaj mleko, pieprz, sól do smaku, posyp koperkiem.Udko z kurczaka duszone z majerankiem- 1 udko umyj, osusz- majeranek – 1 łyżka, obsyp kurczaka- 1 ząbek czosnku – przeciśnij przez praskę, rozłóż na udku. Duś z niewielką ilością wody do miękkości.Surówka z kapusty białej
W sprzedaży znaleźć można różnego rodzaju tabletki, które pomogą uporać się z bólem kości i stawów. Co ważne, są to dwa rodzaje środków: preparaty o działaniu doraźnym (np. Nurofen Mięśnie i Stawy Forte) jak i do dłuższej kuracji (np. Ligamento), których zadaniem jest stała poprawa stanu stawów. Na wzmocnienie kości można też zażywać środki z witaminą D, czyli na przykład OLIMP Gold-Vit D3 + K2 na zdrowe kości , który zapobiega także degradacji chrząstki stawowej, a więc pozwala dłuższy czas zachować stawy w dobrej formie.