KUTIA - składniki
- 20 dag łuskanej pszenicy,
- 20 dag maku,
- 200 ml miodu,
- po 10 dag migdałów, orzechów włoskich i rodzynków,
- 4 suszone figi,
- 4 daktyle,
- 1/2 laski startej wanilii,
- starta skórka z 1 cytryny,
- 50 ml rumu lub brandy,
- migdały do przybrania.
KUTIA - sposób przygotowania
Pszenicę dokładnie płuczemy, moczymy w zimnej wodzie ok. 3 godziny, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż będzie miękka (ok. 3 godz.).
Mak płuczemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Osączamy i trzykrotnie mielimy.
>>> Przepisy na dania wigilijne na SE.pl
Rodzynki moczymy w rumie, resztę bakalii kroimy w paseczki. Pszenicę łączymy z makiem, miodem, dodajemy startą skórkę cytryny, wanilię i bakalie.
Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 4 godz.