BOŻE NARODZENIE 2012 PRZEPISY: Świąteczny przekładaniec, kapuśniaczki, kaczka z żurawiną - wigilijne przepisy Ewy Wachowicz

2012-12-22 13:30

Każdy chciałby gotować tak jak sławni kucharze, szefowie kuchni i gwiazdy programów kulinarnych. Dzięki nam w te święta marzenia mogą się spełnić! Miss Polonia, Ewa Wachowicz zdradziła nam swoje przepisy na świąteczny przekładaniec, kapuśniaczki i kaczkę z żurawiną.

Kapuśniaczki

Składniki:
1 kg mąki; 2 dag drożdży; 0,5 l mleka; 2 żółtka; 4 dag masła; 1 dag cukru; sól. Farsz: 1 kg kiszonej kapusty; cebula; 2 łyżki masła; sól, pieprz; roztrzepane jajko do posmarowania; kminek.

Sposób przygotowania:
Wymieszać drożdże z 1-2 łyżkami ciepłego mleka, szczyptą cukru i łyżeczką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Gdy podrosną, dodać mąkę, żółtka, mleko, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać w malakserze 5 min, ręcznie ok. 15 min. Jeśli ciasto jest za gęste, dodać łyżkę mleka. Roztopić masło, ciepłe wlać do ciasta i wyrabiać 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić - aż podwoi swą objętość. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Kapustę ugotować tak, by pozostała jędrna, odciskać i drobno siekać. Dodać do cebuli i podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Gdy ciasto wyrośnie, wałkować, podsypując mąką na grubość ok. 4 mm. Wycinać prostokąty 10x15 cm.

>>> Przepisy na dania wigilijne

Nakładać farsz na całe ciasto, zostawiając na krańcu pasek ok. 1 cm, i zwijać wałki wzdłuż dłuższego boku. Układać na blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Gdy wyrosną na blasze (10-15 minut), włożyć do piekarnika i piec w temp. 200 st. ok. 20 minut - aż się zrumienią.

Kaczka w czerwonym winie z żurawiną

Składniki:
2 kacze piersi; 2 ząbki czosnku; łyżka suszonego tymianku; szkl.
czerwonego wytrawnego wina; garść suszonych żurawin; sól, pieprz.
Glazura: 2 łyżki miodu; 3-4 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:
Kacze piersi naciąć od strony skóry. Nacierać solą, pieprzem, zgniecionym czosnkiem i roztartym tymiankiem. Włożyć do lodówki na pół godz., najlepiej na całą noc. Układać na patelni mięso skórą do dołu, podsmażać aż skórka zrobi się rumiana i wytopi się tłuszcz.

Przełożyć do żaroodpornego naczynia skórą do góry. Na patelnię wlać wino, wylać pozostałości ze smażenia i przelać do żaroodpornego naczynia. Dodać żurawinę, przykryć i piec 20 min w 180 stopniach. W szklance wymieszać miód z cytryną, pod koniec pieczenia posmarować tym skórkę. Wstawić do piekarnika z włączoną grzałką górną na 10 min i zapiekać - smarując co chwilę mieszanką miodu z cytryną.

Warto wiedzieć: Żurawina lepsza niż antybiotyk

Gdy kaczka jest jeszcze w piekarniku, wrzucać też połówki jabłek - wydrążone i owinięte w folię.

Kaczkę podawać w plastrach, na sosie z żurawiną i pieczonymi jabłkami.

Świąteczny przekładaniec

Składniki:
Biszkopt: 7 jajek; niepełna szkl. cukru; 5 łyżek mąki; 2 łyżki kakao;
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto: 25 dag orzechów włoskich pokrojonych; 5 białek; szkl. cukru; po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; łyżka miodu.
Masa: 0,5 l mleka; 2 łyżki mąki; 5 żółtek; 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
0,5 szkl. cukru; kostka masła; cukier puder; 2 łyżki kakao; kieliszek spirytusu; puszka mleka skondensowanego słodzonego; orzechy włoskie.

Patrz też: Barszcz wigilijny, śledź w kremie, łamańce z makiem - wigilijne przepisy Magdy Gessler

Sposób przygotowania:
Białka ubić z cukrem, w trakcie dodać żółtka. Mąkę złączyć z kakao i proszkiem, dodać do piany z żółtkami. Ciasto przełożyć na blachę, piec
45 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na dwie połowy. Zrobić ciasto: białka ubić z cukrem, dodać obie mąki z proszkiem i orzechy. Ułożyć na blasze. Piec w 160 stopniach ok. 45 min. W 0,75 szklanki mleka rozrobić mąkę i żółtka. Resztę mleka gotować z cukrem i wlewać przygotowaną zawiesinę, gotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z małą ilością cukru pudru i dodać po łyżce ostudzony budyń. Dosypać kakao i spirytus. Mleko słodzone gotować 1,5 godz., ostudzić. Biszkopt posmarować ok. 3/4 masy. Nałożyć ciasto, na nie masę kajmakową. Przykryć drugą połową biszkopta. Wierzch posmarować resztą masy, posypać orzechami i cukrem pudrem.

3 rady mistrza kuchni

Zanim zaleję patelnię winem, zlewam z niej tłuszcz wytopiony z kaczych piersi.
Kapuśniaczki robię kilka dni przed świętami i zamrażam. W Wigilię wkładam do piekarnika.
Puszkę z mlekiem do kajmaku gotujemy przez min. 1,5 godziny.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki