Do przygotowania kutii będziemy potrzebować:
- 1 szklankę pszenicy łuskanej
- 1 szklankę maku
- 1 szklankę mleka
- 1 szklankę miodu
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 100 g orzechów laskowych, posiekanych
- 100 g migdałów, drobno posiekanych
- 100 g szuszonych fig, drobno posiekanych
- 100 g rodzynek
- kilka kropel aromatu rumowego
Następnie płukamy pszenicę na sicie i zalewamy w granku gorącą wodą. Odstawiamy na noc, a rano ponownie płukamy pszenicę pod bieżącą wodą i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości (ok. 4 godz.). Po ugotowaniu należy odcedzić, opłukać i odstawić.
Zobacz: Wigilijny KARP według przepisu Ewy Wachowicz
Mak zalewamy mlekiem, a następnie doprowadzamy do ponownego wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy, na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mak trzeba dobrze odcedzić na sicie i zemleć dwa razy w maszynce. Rodzynki zalać na chwilę wrzącą wodą. Miód rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Gdy będzie już płynny, wymieszać z makiem i z pszenicą. Dodać bakalie, aromat i wymieszać. Następnie przełożyć kutię do miseczki i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby się schłodziła.
Przeczytaj też: Ciasteczka z dziurką z przepisu Ewy Wachowicz. Idealne na święta!
Życzymy smacznego!