Rolmopsy sledziowe
Składniki
0,5 kg śledzi matiasów
mleko
cebula
marynowane śliwki
ogórki konserwowe (mogą być solone)
musztarda
Zalewa:
1 szklanka octu
2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
3 sztuki ziela angielskiego
liść laurowy
pieprz
Przepis
Śledzie zostawiamy na 30 minut w mleku. Gdy czas minie wyjmujemy filety śledziowe na papierowy ręcznik, by je odsączyć. Cebulę kroimy w pół talarki, ogórki na ćwiartki, a śliwki na połówki. Śledzie smarujemy musztardą. Na musztardzie układamy po kawałku: cebuli, ogórka i śliwki. Całość zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką.
Składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować. Gotową zalewę schłodzić, a następnie polać nią przygotowane śledzie.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail
Zobacz: Boże Narodzenie 2014. Idealny przepis na wigilijną kutię. Sprawdź, jak zrobić!