Z kolei lokalizacja blisko domu, na przykład na tarasie, sprawi, że potrzebne rzeczy będziemy mieli w zasięgu ręki, ale biesiady na świeżym powietrzu stracą piknikową oprawę. Najprzyjemniej odpoczywa się w miejscu kameralnym, zacisznym i osłoniętym od wiatru. Można to osiągnąć, osłaniając je pnączami wspinającymi się po podporach albo malowniczymi grupami krzewów.
Dopasowany
rill jest ważnym elementem ogrodu. Okazały i solidny przyciąga wzrok i nadaje kształt ogrodowemu wnętrzu. Dobrze zaprojektowany i wkomponowany w otoczenie dodaje mu swojskości i zdobi. Swoim stylem powinien pasować zarówno do architektury domu, jak i do pozostałych elementów wyposażenia działki.
Wygodny
Równie ważne jak pieczenie jest przygotowywanie potraw. Część prac można wykonać w domu, ale niektóre muszą być zrobione na miejscu, w plenerze. Dlatego tak wygodne w obsłudze są te grille, które obok komory paleniska mają blat roboczy, a pod nim komorę na węgiel drzewny i inne potrzebne akcesoria. Z uroków pieczenia w ogrodzie będziemy mogli korzystać także w czasie deszczu, jeżeli grill umieścimy pod wiatą. W wersji rozbudowanej bywa ona wyposażona w bieżącą wodę i światło.
Trwały
Materiały do budowy grilla muszą być mrozoodporne i przeznaczone do stosowania na zewnątrz budynków, wytrzymałe na wysoką temperaturę oraz łatwe do utrzymania w czystości. Ścianki zwykle są wznoszone z cegieł klinkierowych, kamiennych ciosów lub łupków, a niekiedy z kamieni polodowcowych zwanych też polnymi. Najlepsze są do tego granity, sjenity, porfiry i inne twarde skały. Sercem grilla są ruszt i palenisko. Powinny one być trwałe i nierdzewne. Ruszt jest najczęściej ze stali kwasoodpornej albo kutej. Z takich samych materiałów wykonuje się palenisko, można je też jednak zrobić ze zbrojonego betonu. Blat do przygotowywania potraw może być taki sam jak ścianki, ale ładnie wygląda, jeśli jest z innego materiału, na przykład w kontrastowym kolorze. Ważne, żeby nie chłonął zanieczyszczeń i łatwo go było myć.
Solidny
Grill musi być osadzony na fundamencie. Zazwyczaj sięga on na głębokość około 60 cm. Można go też posadowić na płycie fundamentowej grubości około 20 cm ułożonej na 30-centymetrowej warstwie zagęszczonego żwiru. Do murowania najlepiej jest używać gotowej zaprawy. W trakcie pracy warto na bieżąco zmywać przypadkowe placki zaprawy, bo gdy zaschną, będą trudne do usunięcia. Ruszt i szufladę paleniska (jeśli mają być ze stali) zazwyczaj zamawia się na wymiar w zakładzie ślusarskim, ale można też kupić gotowe. W płycie paleniska dobrze jest zrobić kilka niewielkich otworów. Dzięki nim zwiększa się ciąg powietrza i proces spalania jest lepszy. Najlepiej, jeśli ruszt jest ruchomy, czyli można go wyjmować i umieszczać bliżej lub dalej od ognia. Ruszt zazwyczaj osadza się w szczelinie pozostawionej w spoinowaniu między cegłami tworzącymi ściankę grilla lub na wmurowanych w nią bolcach. Nie należy rozpalać ognia w grillu od razu po jego zbudowaniu. Poczekajmy dwa tygodnie, aż wyschnie zaprawa. Pierwszy ogień powinien być niewielki, by zaprawa powoli doschła i zahartowała się.
Czytaj więcej na