Czerwone bulwy buraków zawierają: wzmacniającą odporność witaminę C, witaminę A, B1 i beta-karoten, które dbają o wzrok oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Mają dużo kwasu foliowego, który m.in. reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek w naszym organizmie. Jednak tym, co czyni je prawdziwie zdrowymi, jest obecność minerałów.
Buraki są dobre na katar i potencję. Od dawna są cenione jako pokarm łagodzący gorączkę, zwalczający wirusy i bakterie, a także szybko regenerujący osłabiony chorobą organizm. Mają silne działanie zasadotwórcze. Dlatego zalecane są wszystkim lubującym się w potrawach zakwaszających, czyli w daniach: mięsnych, ciastach, pieczywie i słodyczach. Klasyczny czerwony barszcz jest doskonałym remedium na problemy takie jak: zgaga czy nadkwasota żołądka.
Przepis na ciasto czekoladowez buraczkami
Składniki:
l 300 g buraków
l 100 g gorzkiej czekolady minimum 70%
l 100 g mąki
l 4 łyżki oleju
l 3 łyżki miodu
l łyżka cukru
l 2 łyżki kakao
l szczypta soli
l 2 jajka
l łyżeczka proszku do pieczenia
l 1/2 szklanki wody (opcjonalnie)
polewa:
l 100 g gorzkiej czekolady
l 100 g cukru
l 100 g kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać ją do buraków, wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać pozostałe składniki: jajka, olej, miód i wodę. Mieszać do połączenia. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, solą i proszkiem do pieczenia, dodać masę czekoladowo-buraczaną, wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 min, w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto ostudzić.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Zmiksować razem z cukrem i śmietaną. Rozsmarować po wierzchu i brzegach wystudzonego ciasta.
Przepis na sałatkę z talarkami z buraków, świeżą rukolą i kozim serem
Składniki
l 4 niewielkie buraki
l 50 g sera koziego
l garść orzechów włoskich
l spora garść rukoli (może być też roszponka lub miks sałat)
sos:
l 3 łyżki oliwy z oliwek
l 1 łyżka octu winnego
l 1 łyżeczka miodu
l sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rukolę umyć. Buraki umyć i osuszyć, owinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec około godziny, aż będą miękkie. Następnie ostudzić, obrać i pokroić na półplasterki. Wymieszać dokładnie składniki sosu.
Na talerz położyć rukolę, buraki i orzechy. Polać sosem, na wierzchu posypać skruszonym kozim serem.
Przepis na farsz do naleśników
Składniki:
l 450 g ugotowanych buraków
l 1 cebula drobno posiekana
l 10 dag rodzynków
l 2 łyżki octu winnego
l 2 łyżki wody
l 2 łyżki oleju
l 1 łyżka mąki
l 125 ml kwaśnej śmietany
l sól
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalać wodą z octem i zagotować. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać, przesmażyć, dodać buraki i rodzynki razem z wodą i octem, a następnie śmietanę wymieszaną z mąką, posolić i gotować na małym ogniu przez 10 min. Tak przygotowaną masą nadziewać naleśniki.