Przepis na buraki wytrawnie i na słodko

2015-02-24 3:00

Są smaczne, tanie jak barszcz, w którym królują, a do tego bardzo zdrowe. Mają cudowną barwę, dzięki której każde buraczkowe danie wygląda malowniczo

Czerwone bulwy buraków zawierają: wzmacniającą odporność witaminę C, witaminę A, B1 i beta-karoten, które dbają o wzrok oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Mają dużo kwasu foliowego, który m.in. reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek w naszym organizmie. Jednak tym, co czyni je prawdziwie zdrowymi, jest obecność minerałów.

Buraki są dobre na katar i potencję. Od dawna są cenione jako pokarm łagodzący gorączkę, zwalczający wirusy i bakterie, a także szybko regenerujący osłabiony chorobą organizm. Mają silne działanie zasadotwórcze. Dlatego zalecane są wszystkim lubującym się w potrawach zakwaszających, czyli w daniach: mięsnych, ciastach, pieczywie i słodyczach. Klasyczny czerwony barszcz jest doskonałym remedium na problemy takie jak: zgaga czy nadkwasota żołądka.

Przepis na ciasto czekoladowez buraczkami

Składniki:

l 300 g buraków

l 100 g gorzkiej czekolady minimum 70%

l 100 g mąki

l 4 łyżki oleju

l 3 łyżki miodu

l łyżka cukru

l 2 łyżki kakao

l szczypta soli

l 2 jajka

l łyżeczka proszku do pieczenia

l 1/2 szklanki wody (opcjonalnie)

polewa:

l 100 g gorzkiej czekolady

l 100 g cukru

l 100 g kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać ją do buraków, wymieszać. Do tak przygotowanej masy dodać pozostałe składniki: jajka, olej, miód i wodę. Mieszać do połączenia. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, solą i proszkiem do pieczenia, dodać masę czekoladowo-buraczaną, wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 min, w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto ostudzić.

Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Zmiksować razem z cukrem i śmietaną. Rozsmarować po wierzchu i brzegach wystudzonego ciasta.

Przepis na sałatkę z talarkami z buraków, świeżą rukolą i kozim serem

Składniki

l 4 niewielkie buraki

l 50 g sera koziego

l garść orzechów włoskich

l spora garść rukoli (może być też roszponka lub miks sałat)

sos:

l 3 łyżki oliwy z oliwek

l 1 łyżka octu winnego

l 1 łyżeczka miodu

l sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rukolę umyć. Buraki umyć i osuszyć, owinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec około godziny, aż będą miękkie. Następnie ostudzić, obrać i pokroić na półplasterki. Wymieszać dokładnie składniki sosu.

Na talerz położyć rukolę, buraki i orzechy. Polać sosem, na wierzchu posypać skruszonym kozim serem.

Przepis na farsz do naleśników

Składniki:

l 450 g ugotowanych buraków

l 1 cebula drobno posiekana

l 10 dag rodzynków

l 2 łyżki octu winnego

l 2 łyżki wody

l 2 łyżki oleju

l 1 łyżka mąki

l 125 ml kwaśnej śmietany

l sól

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalać wodą z octem i zagotować. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać, przesmażyć, dodać buraki i rodzynki razem z wodą i octem, a następnie śmietanę wymieszaną z mąką, posolić i gotować na małym ogniu przez 10 min. Tak przygotowaną masą nadziewać naleśniki.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki