Lubią je prawie wszyscy, ale mało kto wie, jakie skarby w sobie kryje. Czerwone bulwy zawierają po trochu wzmacniającej odporność witaminy C, a także witamin A, B1 i beta-karotenu, które dbają o wzrok oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Maja za to dużo kwasu foliowego, który m.in. reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek w naszym organizmie
Przeczytaj też: Jak oczyścić nerki? Sprawdź domowe sposoby
Jednak tym co czyni je prawdziwie zdrowymi jest obecność minerałów. Wapń - budulec kości i zębów, żelazo - środek krwiotwórczy, potas - regulator ciśnienia, bor potrzebny jest tarczycy i śledzionie, lit koi nerwy, molibden i kobalt wchodzą w skład wielu enzymów, a rubid i cez mają działanie przeciwnowotworowe.
Największym skarbem buraków są przede wszystkim antocyjany (czerwonofioletowy barwnik) – betanina. Pomagają one eliminować substancje rakotwórcze z wątroby. Buraczane antocyjany czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.
Buraki są dobre na katar i potencję. Od dawna są cenione jako pokarm łagodzący gorączkę, zwalczający wirusy i bakterie, a także szybko regenerujący osłabiony chorobą organizm.
Poprawiają również wydolność seksualną. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości boru, który wspomaga produkcję hormonów. Jedzenie buraków podnosi libido i zwiększa ruchliwość plemników.
Buraki mają silne działanie zasadotwórcze Dlatego zalecane są wszystkim lubującym się w potrawach zakwaszających, czyli w daniach: mięsnych, ciastach, pieczywie i słodyczach. Klasyczny czerwony barszcz jest doskonałym remedium na problemy takie jak: zgaga czy nadkwasota żołądka.
Warto więc polubić to warzywo bo dzięki zawartym składnikom odżywczym pozytywnie wpływa na cały organizm, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy aż po hormonalny. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres.
Szczególnie polecane są:
- dzieciom i młodzieży w okresie intensywnego wzrostu.
- kobietom w ciąży, które są bardziej narażone na anemię i niedobory kwasu foliowego.
- paniom w okresie menopauzy - chronią przed osteoporozą, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i migreny.
Ważne! Buraki są dietetyczne - 100 g ma zaledwie ok. 40 kcal, ale są słodkie. Dość szybko podnoszą poziom cukru we krwi, więc powinni je ograniczyć cukrzycy. Zawierają też sporo szczawianów, nie są więc wskazane dla osób cierpiących na kamicę nerkową i reumatyzm.
Uwaga! Żeby nie stracić tych skarbów zbyt dużo, najlepiej przed przyrządzeniem upiec je ze skórą w piekarniku.
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj