Cebula – królowa kuchni polskiej, niemieckiej, francuskiej, meksykańskiej, indyjskiej… każdej. Mimo opinii pospolitego i niezbyt przyjemnego (głównie ze względu na zapach) warzywa nie sposób obejść się bez niej w kuchni. Pomijając jej walory smakowe warto też zwrócić uwagę na jej właściwości zdrowotne. W dodatku cebula cebuli nie równa. Czerwona ma inne zastosowanie niż żółta, biała czy perłowa. Jak wykorzystać cebulę w kuchni oraz jak stosować dla zdrowia i urody? Oto trzy sposoby na cebulę. Warstwa po warstwie udowadniamy, że czas pokochać to warzywo nie zważając na szczypiące oczy w trakcie krojenia.
ZOBACZ TEŻ: 3 sposoby na kapustę. Poznasz i migiem pobiegniesz do warzywniaka
Sposoby na cebulę. Właściwości zdrowotne cebuli
Cebula to podstawowy składnik domowych sposobów na choroby. Syrop z cebuli stosujemy przy przeziębieniach. Nasze babcie zalecały także wąchanie surowej cebuli gdy męczył katar i choroby dróg oddechowych. Cebula swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza przede wszystkim bakteriobójczym substancjom, które trafiają nawet w bakterie oporne na działanie antybiotyków. Wśród cennych składników znajdują się także: fosfor, magnez, siarka, cynk, witamina C i krzem czyli wszystko, co wzmacnia ogólną odporność organizmu. Cebula pomoże również cukrzykom - obniża poziom glukozy we krwi. Zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę i pomaga wzmocnić kości. Jest też skuteczna w diecie na obniżenie złego cholesterolu i dbaniu o właściwy poziom tego dobrego ( w tym celu badacze zachęcają do jedzenia codziennie jednej surowej cebuli minimum przez miesiąc). Do worka ze zdrowotnymi atrybutami cebuli trzeba dorzucić jeszcze właściwości rozrzedzające krew i obniżające ciśnienie. Surowa lub ugotowana w wodzie pomaga także na zaparcia. Zawarta w cebuli kwercetyna może zapobiegać rozwojowi raka trzustki. Jednak nie wszyscy powinni po nią sięgać. Kto nie powinien jeść cebuli? Osoby zmagające chorobami nerek, wątroby, zapaleniem jelit oraz niewydolnością serca.
DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD QUIZEM
Sposoby na cebulę w kuchni. Co można zrobić z cebuli?
Cebula składa się z wielu warstw i oprócz swoich właściwości zdrowotnych ma mnóstwo zastosowań kulinarnych. Co można zrobić z cebuli? Wszystko! No prawie, ale w przypadku gotowania ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Warto jednak znać pewne właściwości, bo cebula cebuli nierówna. Najpopularniejsza cebula jest żółta z natury cierpka i o ostrym aromacie, ale w trakcie gotowania staje się słodka. Dlatego śmiało użyj do złagodzenia smaku dań, będzie też znakomita do francuskiej zupy cebulowej. Cebula Czerwona jest znacznie delikatniejsza i słodsza, rzadziej wyciska łzy przy krojeniu i nie psuje oddechu tak bardzo jak żółta. Jest smaczna zarówno na surowo, jak i po usmażeniu. Zrobimy z niej pyszną konfiturę. Cebula dymka czyli młoda zwyczajna cebula jest niezastąpiona w kuchni azjatyckiej. Znakomicie uzupełnia smak ramenu, zupy pho i wszelkiego rodzaju mięs i sałatek. Szalotka to odmiana cebuli o delikatnym smaku i zapachu - znakomita do zup, sosów i mięs. Dla amatorów koreczków najlepsza będzie cebulka perłowa. W sklepach zazwyczaj w formie marynowanej - ale surową możemy np. udusić w śmietanie i podać z pulpetami z indyka.
NIE PRZEGAP: Sposób na dynię. 3 dowody na to, że dynia jest „naj” nie tylko w zupie
Cebula na urodę. Sposoby na trądzik i blizny
Cebula mimo swojego niezbyt przyjemnego zapachu świetnie sprawdza się w dziale kosmetycznym. Już nasze babcie stasowały ją do leczenia dolegliwości skórnych. W medycynie ludowej popularna jest maska z cebuli na wrzody. Wystarczy obrać i posiekać cebulę, gotować przez 15 minut z odrobiną wody. Rozgotowaną zmiksować, ostudzić, nałożyć na chorą skórę i założyć opatrunek. Taką terapię trzeba powtarzać przez kilka dni, aż wrzód się wygoi. Podobne okłady można stosować przy leczeniu trądziku oraz blizn.