Prawdziwa gorzka czekolada, czyli ta, która ma powyżej 70 proc. kakao, jest chyba jedyną słodkością, którą można jeść bez wyrzutów sumienia. Tym bardziej, że pomaga schudnąć. Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze ustalili, że ciemna czekolada daje uczucie sytości - później odczuwamy głód, dzięki czemu zjadamy o 15 proc. mniej kalorii.
Zobacz: Homeopatia - co to jest i jak z niej korzystać, przewodnik od A do Z
Ale to nie koniec korzyści. Gorzka czekolada służy szczególnie osobom po 50-tce. Australijskie badania udowodniły, że jedzenie czekolady przez 10 lat zmniejsza ryzyko udarów mózgu i zawałów serca o 40 proc. u pacjentów z grupy ryzyka.
Antyoksydanty, które są w gorzkiej czekoladzie, chronią natomiast przed starzeniem. Dzięki zawartości związków flawonowych czekolada zwiększa przepływ krwi w mózgu. Tym samym hamuje rozwój demencji, zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera, działa przeciwzakrzepowo i przeciwrakowo. Flawonoidy chronią skórę przed promieniami UV, obniżają również cholesterol. No i jeszcze jedno - większa ilość ciemnej czekolady podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
Czytaj też: Kora po CHOROBIE cieszy się życiem! „Nie śni mi się śmierć z kosą”
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail