Badania wykazały, że ludzie, którzy dodają do posiłków papryczkę chili codziennie, żyją nawet do 10 lat dłużej. Podobne działanie mają inne ostre przyprawy. Osoby, które po nie sięgają rzadziej umierają na choroby serca i nowotwory. Dlaczego tak się dzieje? Zdaniem naukowców, kluczowy wpływ ma na to kapasaicyna. Odpowiada ona za ostry smak warzywa. Zawarte w niej przeciwutleniacze chronią ludzi przed rakiem. Dodatkowo jest idealna dla ludzi z nadwagą, gdyż przyśpiesza metabolizm. Badanie przeprowadzone przez badaczy trwało 7 lat i zostało wykonane na ludziach zamieszkujących Chiny. Okazało się, że osoby jedzące ostrą papryczkę lub inne pikantne przyprawy, mają wiek metaboliczny organizmu nawet o 14 procent dłuższy. To aż 11 lat. Są też mniej podatne na choroby nowotworowe, choroby serca i płuc. Wiadomo jednak, że co za dużo, to niezdrowo, dlatego warto podejść z dystansem do wyżej opisanych badań, gdyż nasza dieta różni się od chińskiej diety.
Zobacz też: Nie jedz takiego łososia! Jest GROŹNY dla ZDROWIA!
Przeczytaj też: Arbuz jest dobry na NADCIŚNIENIE! Niestety nie każdy może go jeść