Wbrew pozorom mrożenie owoców to nie jest zawinięcie ich w woreczek, bądź zapakowanie w pudełko po lodach i włożenie do zamrażalki. Aby były smaczne i pełne wartości odżywczych musisz wiedzieć jakich błędów nie popełniać. Ważna jest temperatura mrożenia. Powinna mieć -18 stopni Celcjusza, ewentualnie może być niższa. Lepiej jest zamrażać owoce świeżo zebrane, a nie te kupione w markecie. Świeżo zebrane nie stracą swoich właściwości do czasu zamrożenia. Mroź owoce w małych porcjach. Dzięki temu będą smaczniejsze po rozmrożeniu (całe, nie rozgniecione) i dużo bardziej wartościowe. Małe owoce, typu jagody czy borówki wkładaj do zamrażarki partiami na tacce, aby się nie pogniotły. Następnie przełóż wszystkie oddzielne tacki do woreczka. Dzięki temu twoje owoce się nie skleją. Odnośnie woreczków - kup takie nieprzepuszczające powietrza. Zwykłe siatki nie spełnią odpowiedniej roli.
Zobacz też: Produkty, które jesz na co dzień uczulają NAJCZĘŚCIEJ! Zobacz jakie
Przeczytaj też: Czy GLUTEN szkodzi? Sprawdź, czy możesz go spożywać