Uniknąć przebarwień szkliwa pozwala utrzymanie tzw. białej diety. Szczególnie zalecane jest ono po profesjonalnym wybielaniu zębów u stomatologa. Nabiał, ryby, białe warzywa – taki jadłospis brzmi smacznie, ale po dłuższym czasie może stać się monotonny. Nie musimy całkowicie rezygnować z ulubionych produktów, które mogłyby zabarwić zęby. Chcąc utrzymać śnieżnobiały uśmiech, warto jednak ograniczyć spożywanie pokarmów i picie napojów zawierających naturalne lub sztuczne barwniki. Których w szczególności?
Czerwone wino
Chyba nie ma osoby, która odmówiłaby sobie wypicia kieliszka dobrego czerwonego wina do kolacji. Trunek ten warto jednak pić w rozsądnych ilościach. Zarówno czerwone, jak i różowe wino przyczynia się do powstawania przebarwień. Ponadto sprzyja osadzaniu się kamienia nazębnego.
Owoce leśne
Naturalne barwniki zawarte w ciemnych owocach jeżynowych zostawiają widoczne plamy na zębach. Regularne spożywanie jagód, czarnych porzeczek i malin wpływa na zmianę koloru szkliwa. Często zaś warto sięgać po pomarańcze i ananasy, których kwasy wybielają powierzchnię zębów.
Słodkie napoje gazowane
Energetyki, oranżady, wszelkie kolorowe napoje – zawarte w nich związki kwasowe prowadzą do trwałego uszkodzenia szkliwa. Zęby są także szczególnie podatne na sztuczne barwniki znajdujące się w składzie słodkich napojów.
Sosy
Fani kuchni wschodniej i włoskiej powinni w racjonalnych ilościach przygotowywać potrawy na bazie kolorowych sosów. Składniki i przyprawy potrzebne do przyrządzenia sosu sojowego, curry, jak i pomidorowego – mimo przyjemnego smaku – powodują przebarwienia.
Kawa i herbata
Napoje te, mimo że zapewniają solidną dawkę energii zaraz po przebudzeniu, odbarwiają zęby. Każdy rodzaj kawy, nawet zabielonej duża ilością mleka, wpływa na zmianę koloru szkliwa. W przypadku herbaty dobrze jest ograniczyć picie szczególnie tej zaparzonej z czarnych liści.
Na co warto postawić?
Jedzenie i picie to źródło niebywałej przyjemności dla wielu z nas, z drugiej strony staramy się dbać o nasze zęby. Jak odnaleźć balans? Aby cieszyć się nienagannym uśmiechem, warto sięgać po jabłka, marchew i seler, które oczyszczają zęby z osadu. Właściwości wybielające maję także truskawki! Nasze menu powinno być również bogate w nabiał: mleko, twaróg, jogurty. Dobrze, aby dania główne bazowały na drobiu i rybach. Dodatkowo podczas codziennej higieny jamy ustnej warto uwzględnić stosowanie pasty wybielającej, np. Rapid White. Zawarte w niej drobinki ścierają osad nazębny, zapobiegając trwałym przebarwieniom szkliwa.