Niezaprzeczalnym faktem jest, iż kromka chrupkiego pieczywa ma zdecydowanie mniej kalorii niż ta pieczywa razowego, czy pszennej bułeczki. Czy jednak zaspakaja nasz głód i na pewno jest zdrowa? Niestety, ale chrupkie pieczywo ma zdecydowanie mniej wartości odżywczych. Decydując się na kanapkę fit odbierasz swojemu organizmowi dostarczenie składników mineralnych, białka i witamin. Dodatkowo takie pieczywo ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Co to oznacza? Zwyczajnie to, że po zjedzeniu poziom cukru gwałtownie rośnie, po chwili tak samo gwałtownie spadając. Powoduje to ponowne uczucie głodu i sięganie po jedzenie. Nie oznacza to, że pieczywo chrupkie ma same wady. Nie musisz go eliminować ze swojej diety. Jest fajne, jeżeli zjesz je z chudą wędliną, twarożkiem czy jajkiem z warzywami. Potraktuj je raczej jako przekąskę a nie zastępce chleba podczas posiłków.
Zobacz też: Lekka kuchnia włoska - idealna na wiosnę
Przeczytaj też: Kiedy umawiać się na randki? W jakie dni kobiety są piękniejsze?