Węglowodany są związkami organicznymi, składającymi się z węgla, wodoru i tlenu. Dzielimy je na złożone (dobre) i proste (złe). Nie da się ukryć, że do prawidłowego funkcjonowania potrzebujemy złożonych węglowodanów, czyli takich, których struktura chemiczna oraz duża ilość błonnika sprawiają, że organizm uzyskuje więcej energii na dłuższy czas. Do węglowodanów dobrych zaliczamy m.in: owsiankę, pełnoziarniste pieczywo i makarony, brązowy ryż, rośliny strączkowe, kaszę, warzywa i owoce. Z kolei proste węglowodany prowadzą do wahań insuliny, sprzyjają odkładaniu tkanki tłuszczowej i są ubogie w składniki odżywcze. Złe węglowodany to: produkty z białej mąki, słodzone napoje, słodycze, produkty przetwarzane. Warto całkowicie zrezygnować z jedzenia prostych węglowodanów, bo organizm nie ma z nich żadnych korzyści. Co się stanie, gdy się je odstawi? Przede wszystkim szybko będzie można zauważyć utratę wagi, zmniejszenie łaknienia, a brzuch stanie się bardziej płaski.
Zobacz: Poznaj zdrowotne właściwości zielonej kawy. Dlaczego warto ją pić?
Przeczytaj też: Oto jedzenie, które ochroni cię przed rakiem!
Polecamy też: Dieta ketogeniczna zapobiega nowotworom. Na czym polega?