Chłodnik litewski

i

Autor: Shutterstock

Pomysł na obiad

Chłodnik buraczany bez gotowania botwinki. Prosty sposób na pyszne danie w upalne dni

2024-07-20 5:22

Chłodnik litewski jest jednym z najpopularniejszych dań na upalne dni. Jego podstawą jest ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem lub śmietaną. Jednak dani można przygotować także w wersji bez wcześniejszego gotowania botwiny. Wystarczy połączyć kilka składników, by cieszyć się orzeźwiającą i sycącą zupę.

Chłodnik z buraków króluje na stołach latem. Przyjemnie chłodzi i syci w upalne dni. Dziś mamy sporo rodzajów buraczanej, zimnej zupy, ale wszystkie wywodzą się od chłodnika litewskiego. Od wieków ta letnia zupa była serwowana na królewskich stołach. Wielokrotnie chołodziec pojawia się na kartach „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza. W oryginalnej wersji przygotowuje się go na bazie gotowanej botwiny zmieszanej z kwaśnym mlekiem lub śmietaną z dodatkiem świeżego kopru, ogórka i jaj ugotowanych na twardo. Niegdyś dodawano także gotowane szyjki rakowe. Z czasem zamiast zsiadłego mleka lub śmietany zaczęto używać kefiru i maślanki. W klasycznym przepisie z „Kucharki litewskiej” (z 1913 r.) Wincentyna Zawadzka podaje przepis na chłodnik z: zielonego kopru, ugotowanej botwiny lub szczawiu, rosołu oraz śmietany. Całość uzupełniają: jajka na twardo, drobno krojone ogórki, gotowane szyjki rakowe lub kawałki ryby albo cielęciny. Choć taki klasyczny chłodnik litewski jest pyszny, to jednak do jego przygotowania potrzeba sporo czasu. Chłodnik buraczany można przygotować także w innej, mniej pracochłonnej wersji.

Chłodnik z buraków bez gotowania botwinki. Prosty sposób na pyszne danie w upalne dni

Jeśli masz ochotę na chłodnik, ale nie masz czasu gotować botwiny lub buraków, możesz wykorzystać gotowy zakwas buraczany. Dokładnie taki, jakiego używa się do gotowania wigilijnego barszczu. Na dwie porcje chłodnika potrzebujesz: 500 ml zakwasu z buraków, 400 ml jogurtu greckiego, 250 ml śmietany 18%, 2 średniej wielkości ogórki małosolne, 4 rzodkiewki, pęczek koperku, 2 ugotowane na twardo jajka, sól i pieprz do smaku. Ogórki oraz rzodkiewki zetrzyj na tarce, koperek posiekaj. W dużej misce zmieszaj jogurt, śmietanę, zakwas, starte warzywa oraz koperek. Dopraw solą i pieprzem. Chłodnik, jak wskazuje nazwa, powinien być podawany zimny, dlatego włóż zupę na 20 minut do lodówki (nie musisz tego robić, jeśli składniki były dobrze schłodzone przed zmieszaniem). Jajka obierz ze skorupki, przekrój na pół. Gdy chłodnik będzie wystarczająco zimny, rozlej na głębokie talerze, na każdym ułóż ugotowane jajka. Gotowe.

ZOBACZ TEŻ: Mistrzowski sposób na kotlet schabowy. Będzie będzie smakował jak z najlepszej restauracji

Smaki z dzieciństwa. Quiz tak pyszny, jak trudny. Wyjmij palec z Vibovitu i rozwiąż test

Pytanie 1 z 10
Pamięta go każdy, kto był dzieckiem w latach 70., 80. czy 90, Multiwitaminowy preparat o w formie oranżadki w proszku, zazwyczaj wyjadany był na sucho, za pomocą palca. Jaki smak miał Vibovit?
Beszamel - Buraki

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki